Problemele apei potabile pe Valea Prahovei ar putea fi rezolvate definitiv doar prin construirea unui baraj pe Valea Azugii, sustin specialistii in domeniul apelor.
De altfel, „Surse de alimentare cu apa a zonei Azuga-Breaza” a fost tema unei dezbateri publice care s-a desfasurat ieri, la Sinaia, intalnire la care au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului, Administratiei Nationale Apele Romane si cei ai administratiilor locale din Azuga si Sinaia.
Proiectul prevede constructia unui baraj din beton care se va intinde pe o suprafata de 88 de hectare si va avea o inaltime de 75 de metri. Lacul de acumulare ar trebui sa aiba un volum de 17 milioane de metri cubi de apa si sa furnizeze, in mod optim, apa potabila pentru cei peste 70.000 de locuitori de pe Valea Prahovei.
Potrivit specialistilor, lucrarile de constructie vor dura intre patru si cinci ani, iar costurile vor fi de peste 100 de milioane de euro.
Insa, pana la demararea lucrarilor, autoritatile mai au de rezolvat cateva probleme deloc minore.
Astfel, barajul ar urma sa fie ridicat pe un teren care are mai multi proprietari: o parte se afla in patrimoniul Romsilva, in timp ce alte 12.000 de hectare de pamant fac parte din fosta mosie regala de la Sinaia si ar putea fi retrocedate Regelui Mihai.
In acest sens, reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca 1.000.000 de lei a fost alocat pentru achizitionarea acestor terenuri si ca proprietarii care se opun vanzarii vor fi expropiati.
Pareri pro si contra
Pe de alta parte, proiectul barajului care ar urma sa fie construit la sase kilometri de Azuga a dat nastere unor „mici animozitati” intre administratia locala din Azuga si cea din Sinaia.
Municipalitatea din Azuga sustine ca lucrarile de constructie vor distruge infrastructura rutiera si vor afecta flora si fauna din zona. In plus, edilii locali spun ca statiunea montana are suficienta apa, atat pentru consumul local, cat si pentru intretinerea partiilor din zona.
De cealalta parte, reprezentantii administratiei locale din Sinaia atrag atentia ca, in 2013, Valea Prahovei va gazdui Olimpiada Jocurilor de Iarna pentru tineret si ca, fara acest baraj, nu va fi asigurat necesarul de apa pentru buna functionare a partiilor de schi si a instalatiilor de produs zapada artificiala.
Pe aceeasi pozitie, pro-baraj, se situeaza si specialistii de la Apele Romane, argumentele acestora vizand faptul ca ridicarea acestui baraj va atrage investitii turistice majore in zona si ca locuitorii din Azuga nu vor fi afectati negativ sub nicio forma.
Localnicii voteaza
Pentru validarea proiectului de construire a barajului de la Azuga, reprezentantii Ministerului Mediului, ai Apelor Romane si cei ai administratiei locale din Azuga vor organiza un referendum pentru a vedea daca locuitorii statiunii sunt de acord sau nu.
Lacul de acumulare si barajul ar urma sa fie realizate in doua etape. Prima vizeaza realizarea barajului, a lacului de acumulare si a aductiunii de la baraj la statia de tratare a apei, iar in a doua faza a proiectului va fi pusa la punct o noua statie de tratare a apei si conducta magistrala de transport a apei potabile pe zona Azuga Busteni, Sinaia, Comarnic, Breaza si Cornu.
Sursa: Evenimentul Zilei