Lacurile de agrement din Capitala, transformate in gropi de gunoi

Bucurestenii arunca tot ce le prisoseste, de la moloz la pungi de plastic, in lacurile care ar trebui sa fie, pentru multi dintre ei, loc de agrement si de recreere. In timp ce apele se umplu de deseuri, primariile de sector si „Apele Romane” se invinovatesc reciproc.
poluarea lacurilor din capitala
Peturi, covoare zdrentuite, chiar si hoituri zac aruncate la intamplare de o parte si de alta a Lacului Morii. Ploaia marunta amesteca prin noroaiele de langa faleza si resturi menajere, pungi de plastic sau hartii, simboluri ale civilizatiei dambovitene, ce se transforma incet-incet in munti de deseuri.

„Peste tot sunt gunoaie, vin carute si masini cu moloz si descarca langa buza lacului, mai ales pe langa curti, pe unde zac mormane. Gunoaie cate vrei si pe unde vrei, dar pe mine nu ma intereseaza, ca eu stau la bloc”, spune un cetatean ce-si plimba cainele pe langa lac, in apropiere de Calea Crangasi.

Pe aceeasi strada locuieste si Stela Constantin, presedinta unei asociatii de locatari din zona, care se plange, in primul rand, de resturile abandonate langa lac in urma unor lucrari de canalizare. „Au mai facut curat pe aici, dar destul de rar. Ce folos insa ca oamenii arunca incontinuu cu sacosele sau cu remorcile. Nu le face nimeni nimic, iar noi trebuie sa suportam mizeria”, spune Stela Constantin.

„Apele Romane”: „Nu suntem gunoierii apelor!”

„Administrarea Lacului Morii revine exclusiv Apelor Romane. Ei sunt responsabili. Chiar au venit de curand, au curatat lacul si au lasat gunoaiele la mal, urmand sa le ridice”, a declarat, pentru „Adevarul”, Liviu Vulpe, directorul de comunicare al Primariei Sectorului 6. Administratia Nationala „Apele Romane” sustine insa ca doar luciul apei si taluzul intra in administrarea sa, sarcina de a curata malurile, revenind autoritatilor locale.

„Noi salubrizam in permanenta luciul de apa si taluzul, gunoaiele se incarca in masinile celor de la „Urban”, care le transporta la groapa de gunoi „Giulesti-Sarbi”, dar, prin Ordonanta nr. 21/2002, privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, primariile sunt obligate sa salubrizeze malurile”, a spus Ana-Maria Tanase, purtator de cuvant la „Apele Romane”.

Deocamdata insa, daca vrei sa urci pe malul lacului dinspre strada Agnita din cartierul Giulesti, nu poti din cauza deseurilor ce zac si pe maluri, si pe taluz, iar pe Lacul Morii s-au format mici insule de gunoi, pe care se refugiaza din cand in cand lisitele.

Cai morti, dulapuri sau paturi dezmembrate plutesc in deriva pe Lacul Plumbuita, din sectorul 2 al Capitalei, care intra tot in administrarea „Apelor Romane”. Aici nu exista canalizare, apele din rigole scurgandu-se direct in lac, printre sirurile de peturi si doze de bere.

„Primaria ar trebui sa rezolve mai intai problema canalizarii, sa puna containere, sa ingradeasca locul ori sa amenajeze spatii verzi in zona, descurajandu-i astfel pe cei care arunca gunoaie in Plumbuita. „Apele Romane” nu sunt gunoierii lacurilor, trebuie si altii sa-si mai asume aceste responsabilitati”, sustine Ana-Maria Tanase.

S-a mai facut curatenie pe ici-pe colo, dar in unele locuri e dezastru. Oamenii din zona sunt cum sunt si n-ai cum sa-i civilizezi. Ar trebui niste amenzi zdravene.
Nae Constantin
localnic, cartier Colentina

Lacul Tei, bantuit de navete de bere

Pe Lacul Tei din cartierul Colentina se opresc, din cand in cand, la mal navete de bere, peturi, ciorapi sau pantofi desperecheati. Bucurestenii isi vad mai departe de drum, in cazul in care nu ies de prin curti cu galetile pline cu apa murdara si o arunca direct in lac.

Primaria Municipiului Bucuresti, care are in subordine Administratia Lacuri si Parcuri, a elaborat in 2006 un proiect de ecologizare si reabilitare a lacurilor din Capitala, finantat din fonduri europene.

Printre obiectivele vizate de acest proiect se numara si Lacul Tei. Pana cand edilii se vor pune pe treaba insa mai e cale lunga.

Oamenii confunda lacul cu containerele de gunoi

Indiferenta autoritatilor locale este completata de comportamentul bucurestenilor. Nae Constantin locuieste in apropiere, pe Strada Folclorului, si spune ca de vina sunt si oamenii care nu se mai obosesc sa-si stranga gunoaiele in containere, ci le arunca direct in lac.

„S-a mai facut curatenie pe ici-pe colo, dar in unele locuri e dezastru. Oamenii din zona sunt cum sunt si n-ai cum sa-i civilizezi. Ar trebui niste amenzi zdravene si supravegheat locul”, a declarat Nae Constantin.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *