Tot mai multi oameni din intreaga lume mor prematur din cauza substantelor toxice din aer. Calitatea precara a aerului duce la proliferarea bolilor de inima si a cancerului, avertizeaza ultimul raport al Organizatiei Meteorologice Mondiale.
Cresterea populatiei, majorarea consumului de energie si dezvoltarea industriala au condus la emisii de gaze si de particule care afecteaza din ce in ce mai mult sanatatea populatiei, potrivit secretarului general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), Michel Jarraud.
Astmul, bolile de inima sau cancerul pulmonar sunt doar cateva dintre bolile care s-au raspandit din ce in ce mai mult in randul populatiei, din cauza calitatii scazute a aerului, arata cel mai recent studiu al OMM.
De aceea, anual, se vor produce doua milioane de decese premature, la nivel global,concluzioneaza raportul. Jarraud a mai spus ca poluarea aerului afecteaza economia globala, alimentele, securitatea apei si dezvoltarea durabila, prin distrugerea plantelor, a culturilor si a ecosistemelor.
Expertiza oamenilor de stiinta
Studiul OMM explica si cum influenteaza vantul, ploaia, zapada, lumina soarelui si temperatura gradul de poluare din aer. Caldura poate mentine substantele poluante in aer, in timp ce ploaia si zapada au tendinta de a-i spala din atmosfera, aducandu-i in pamant si in apa oceanelor.
Oamenii de stiinta pot folosi modele meteorologice in evaluarea si predictia formelor de poluare a aerului. „In timp, datele exacte privind calitatea aerului pot contribui la protejarea vietii si proprietatii si pot completa mai multe previziuni meteorologice traditionale”, a spus Jarraud.
Secretarul general al Organizatiei Mondiale Meteorologice a facut publice datele ultimului studiu cu ocazia anuntarii Zilei Mondiale a Meteorologiei. Aceasta are loc anual, pe 23 martie.
Sursa: Adevarul