Cele mai rare lalele din tara au inflorit intr-o padure de stejari, rezervatie naturala, din satul bistritean Orheiu Bistritei. Sute de turisti din toata tara vin in fiecare an sa le vada si raman uimiti de aspectul si culoarea aparte a acestei flori protejate de lege.
La Orheiu Bistritei, un sat la nici 30 de minute de mers cu masina din Bistrita, poate fi admirata zilele acestea cea mai rara specie de lalea din tara: Laleaua pestrita. Planta este extrem de frumoasa si de fragila, iar datorita raritatii sale e protejata de lege. Lalele pestrite cresc printre stejari in rezervatia naturala numita Padurea din Ses, rezervatie cu cele mai multe hectare din tara, 80 la numar, pe care cresc astfel de raritati.
„Nu e ceva ce gasesti in florarii”
Trei liceeni de la o scoala din Bistrita si profesoara lor de geografie, Cristina Rusu, au vizitat recent Padurea din Ses si au fost uimiti cand au zarit, pentru prima data in viata lor, aceasta floare. „E foarte frumoasa. Ma asteptam sa semene cu celelalte lalele asa cum le stim toti, dar e foarte diferita. E mica si are o culoare aparte. Petalele sunt mov deschis si are mici puncte de mov inchis. Nu e ceva ce gasesti in florarii. E unicat”, spune Radu Damian, elev in clasa a XI-a B la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistrita.
Ca Radu sunt sute de oameni din toata tara care merg sa vada laleaua. „Anul asta au fost peste 500 de turisti si din Transilvania si din sud, iar numarul lor creste de la an la an”, zice Ioan Cojoc, secretarul comunei Cetate, de care apartine satul Orheiu Bistritei.
Tabla de sah ecologica
Cercetatorul Ioan Chintauan, autorul unei carti despre ariile protejate din judet, povesteste ca laleaua pestrita e o specie foarte rara, protejata de lege, care traieste in doar cinci locuri din tara. „Prefera suprafetele umede si zonele umbrite, iar Padurea din Ses, care e rezervatie naturala din 1982, ii asigura toate conditiile. Infloreste in aprilie sau in mai, in functie de cat de repede vine primavara, si poate fi admirata pret de aproape o saptamana”, explica cercetatorul.
Acesta mai afirma ca exista lalele pestrite si de culoare alba si ca a intalnit, mai rar, ce-i drept, exemplare cu doua flori. „Daca desfaci petalele unei astfel de lalele si le pui una langa alta ai impresia ca in fata ta este o tabla de sah”, adauga Chintauan.
In cinstea acestei specii rare, localnicii din comuna organizeaza, si anul acesta, pe 22 mai, pentru popularizare, un festival de folclor numit „Laleaua pestrita”.