Laptele este un aliment viu, pe langa lactobacili in lapte exista in mod natural o multime de microorganisme.
Consumul zilnic de lapte si produse lactate este indicatorul unei alimentatii echilibrate. Daca esti „prieten” cu acest aliment hranitor, afla de la nutritionistul Mihaela Bilic cum sa-ti alegi cele mai bune sortimente si care sunt miturile care se invartesc in jurul lactatelor.
«De tara» sau ambalat?
Laptele este un aliment viu, pe langa lactobacili in lapte exista in mod natural o multime de microorganisme. O parte din aceste bacterii sunt mobile, probiotice si pot duce la imbolnavire.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist
Tocmai pentru a neutraliza aceste microorganisme, laptele se consuma fiert. Daca avem o sursa sigura si controlata putem consuma lapte „de tara”, insa in majoritatea cazurilor varianta cea mai sigura este laptele ambalat.
Industria produselor lactate asigura nu numai un control riguros al animalelor de la care provine laptele dar si pasteurizarea ulterioara. In plus are avantajul ca nu necesita fierbere.
Pasteurizat sau UHT?
Laptele pasteurizat a fost incalzit la 63-65°C timp de 30 secunde sau 75°C timp de 15-20 secunde pentru a fi apoi racit brusc. Prin acest procedeu sunt neutralizate doar coloniile de bacterii inalt patogene, care pot altera rapid produsul.
Dupa pasteurizare, laptele trebuie pastrat la frigider. Laptele UHT a fost incalzit la temperatura inalta (140°C) pentru cateva fractiuni de secunda (2-5 secunde) dupa care este racit. Se realizeaza astfel o sterilizare eficienta si poate sta pe raft nu pentru ca are conservanti, ci pentru ca este fiert.
Avantajul pasteurizarii si al tratamentului UHT este ca spre deosebire de fierberea clasica, pe aragaz, timp de 15 minute pana la 100°C, aceste metode permit protejarea unor nutrienti din lapte. Timpul scurt de incalzire face ca laptele pasteurizat si UHT sa contina cantitati mai mari de vitamine
Rece sau cald?
In mare parte consumul trebuie facut in functie de preferintele personale insa exista doua aspecte care trebuie avute in vedere: temperatura crescuta si pH-ul alcalin solubilizeaza calciul din lapte si ii creste absorbtia.
In concluzie, persoanele care sufera de hipocalcemie trebuie sa consume laptele cald si cu un strop de sare.
Se iau medicamentele cu lapte?
Asocierea lapte-medicamente poate determina iritatie gastrica si reflux, deoarece laptele creste aciditatea in stomac si determina dizolvarea mai rapida a peliculei gastro-protectoare a multor pilule.
In plus, calciul din lapte si produsele lactate poate forma compusi insolubili cu anumite substante din structura medicamentelor, fapt care determina blocarea absorbtiei lor.
Branzeturile nu se mananca «ca pe lapte»
Nu confundati laptele (fie el dulce sau acru) cu branzeturi. In branzeturi se concentreaza toate substantele nutritive din lapte, inclusiv grasimea si numarul de calorii, de aceea branzeturile se mananca cu masura!
Laptele praf, plin de vitamine
Tinand cont de faptul ca laptele contine in mod natural 87% apa, laptele praf este lapte deshidratat. Substanta uscata ramasa dupa eliminarea apei reprezinta un concentrat al tuturor elementelor nutritive din lapte: proteine, grasimi, minerale, vitamine.
In concluzie laptele praf este un concentrat de lapte 100% natural si orice mama stie ca este nevoie doar de o cana de apa pentru ca „praful” sa fie transformat din nou in lapte.