Super-laserul de la Magurele elimina deseurile nucleare si faciliteaza noi tratamente pentru cancer

  0
  570
  Super-laserul de la Magurele elimina deseurile nucleare si faciliteaza noi tratamente pentru cancer
  Super-laserul de la Magurele elimina deseurile nucleare si faciliteaza noi tratamente pentru cancer

  Proiectul Extreme Light Infrastructure a obtinut finantarea a doua lasere, unul in Republica Ceha si celalalt in Romania, la Magurele, alaturi de un centru de cercetare ce va fi construit in Ungaria.

  Uniunea Europeana va cheltui aproximativ 700 de milioane de euro pentru a construi cele mai puternice lasere din lume, tehnologie care ar putea permite eliminarea deseurilor nucleare si conceperea a noi tratamente pentru cancer.

  Laserele vor fi de 10 ori mai puternice decat oricare alt laser construit pana acum, fiind suficient de puternice pentru a crea particule subatomice in vid, in conditii similare celor intalnite imediat dupa Big Bang. Eventual, puternicele fascicule de lumina ar putea fi folosite pentru a deteriora radioactivitatea deseurilor nucleare in doar cateva secunde si pentru a tinti tumorile canceroase, a explicat Nicolae-Victor Zamfir, coordonatorul proiectului, intr-un interviu acordat Bloomberg.

  „Nu exista in natura un fenomen cu o putere la fel de intensa ca cea care urmeaza sa fie generata cu ajutorul acestui laser”, a spus Zamfir. „Ne asteptam sa obtinem primele rezultate ale cercetarii noastre la 1-2 ani dupa ce centrul devine operational”, a adaugat cercetatorul.

  Centrul de cercetare de la Magurele ce urmeaza sa gazduiasca super-laserul romanesc va consuma aproximativ 10 megawati de energie, echivalentul consumului a 2.500 de gospodarii tipice din SUA. Cea mai mare parte a energiei va fi furnizata de pompele geotermale instalate la fata locului. „Cel mai probabil, centrul nostru de cercetare va fi unul dintre cele mai mari situri din Europa alimentate cu energie neconventionala”, a declarat Zamfir.

  Cercetarile de la Magurele vor duce la aprofundarea unui nou tip de tratament pentru cancer, intitulat hadronterapie. Aceasta forma de radioterapie tinteste direct tumorile ce au radacini adanci in corpul uman, reducand atat riscul de reaparitie cat si potentialul dezvoltarii unor noi tumori. Primele rezultatele ale acestor experimente sunt asteptate in 2018 si 2019.

  „Acest tratament exista deja, dar necesita acceleratoare de particule foarte mari si foarte scumpe”, explica Zamfir. „Daca il putem realiza cu ajutorul acestui laser, tratamentul va putea fi implementat cu costuri mult mai mici pe masura ce tehnologia se dezvolta si costul laserelor scade”, a adaugat oficialul roman.

  Laserul de la Magurele ar putea, de asemenea, sa joace un rol cheie in eliminarea deseurilor atomice, reducand timpul necesar pentru ca acestea sa-si piarda radioactivitatea de la cateva mii de ani la doar cateva secunde. Aceasta reusita ar elimina necesitatea unor adaposturi subterane in care deseurile atomice sa fie stocate in siguranta pentru sute de ani.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.