Le fuge pamantul de sub picioare

Casele oamenilor din satul Turcesti al comunei Mateesti, din judetul Valcea, sunt amenintate din nou de alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord, care a avansat foarte mult in ultimele doua zile. Primarul a dispus ieri evacuarea celei de a opta familii.
Alunecarea de teren de la Mateesti, care a stagnat in ultimele doua saptamani, a inceput sa avanseze din nou duminica spre casele oamenilor si catre cursul paraului Taraia, in urma unei ploi care a cazut in zona. Nicolae Stanisor, primarul comunei, spune ca s-au rupt faliile de pamant sus pe halda si terenul a plecat din nou in urma ploii.

„De duminica pana luni, in 24 de ore, alunecarea de teren a inaintat cu 30-40 de metri, in mai multe puncte. In zona caselor, e la 40 de metri departare si la 30 de metri de cursul paraului Taraia. Am intrunit Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, in care am dat dispozitie de evacuare si la a opta locuinta care apartine lui Adrian Golescu. Familia e compusa din patru persoane, iar evacuarea lor va incepe marti dimineata (astazi – n.r.) si vor fi mutate in sediul Primariei Mateesti, unde sunt doua camere disponibile”, a declarat Nicolae Stanisor.

30 de subofiteri si doi ofiteri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „General Magheru” (ISU) Valcea vor ajuta astazi la evacuarea, mutarea si demolarea casei familiei Golescu.

Alunecarea de teren ameninta alte trei familii care au locuintele asezate la distanta de zece metri de cea a lui Adrian Golescu.

Pamantul a inghitit in noaptea de duminica spre luni temeliile caselor familiilor Ioana Garla si Constantin Manole, locuinte evacuate in luna februarie. „Pamantul a acoperit temeliile celor doua case care au fost demolate acum doua saptamani”, a precizat primarul.

Cu ajutorul a zeci de localnici din Mateesti si angajati ai Exploatarii Miniere Berbesti, duminica a fost mutat patulul cu fan al familiei Ioana Garla. Ieri, oamenii demolau si mutau si fanarul Ioanei Garla, care se afla la doar zece metri de alunecarea de teren.

Halda de steril de la Mateesti a inceput sa alunece pe 9 februarie si a distrus casele a sapte familii din zona, 12 persoane fiind evacuate.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *