LEGEA MINELOR: Companiile care exploateaza apa din subteran vor plati pentru utilizarea acesteia. Statul are drept de preemtiune asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor

LEGEA MINELOR: Companiile care exploateaza apa din subteran vor plati pentru utilizarea acesteia. Statul are drept de preemtiune asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor
LEGEA MINELOR: Companiile care exploateaza apa din subteran vor plati pentru utilizarea acesteia. Statul are drept de preemtiune asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor

Companiile care exploateaza sau valorifica apa din subteran vor plati pentru utilizarea acesteia pentru ca exista riscul sa afecteze bazinul si rezerva de apa potabila pentru o comunitate intreaga, se prevede in Legea minelor, care va intra marti la votul final al Camerei.

Legea minelor stipuleaza, totodata, faptul ca cetatenii nu vor plati redeventa pentru apa de izvor. „S-a spus explicit in dezbateri ca nu se plateste redeventa pe apa de izvor pentru niciun cetatean al Romaniei. In schimb, daca sunt companii care se adreseaza apei din acvifer, din subteran, acele companii vor trebui sa plateasca pentru utilizarea apei. Daca pana astazi nu au platit, ele vor trebui sa plateasca pentru ca exista riscul sa afecteze bazinul si rezerva de apa potabila pentru o comunitate intreaga”, a precizat presedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu.
El a adaugat ca Legea minelor are in vedere orice companie care exploateaza apa sau valorifica apa.

„E vorba despre orice companie. Deopotriva legea se adreseaza tuturor companiilor, tuturor tehnologiilor care ar putea sa valorifice sau exploateze irational apa si ar putea sa afecteze un areal intreg, inclusiv viata unor comunitati. De la aceasta lege, acest lucru nu mai e posibil”, a spus Iancu.
Legea minelor a fost adoptata, luni, de catre Comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei, in forma agreata in USL, toate amendamentele opozitiei fiind respinse, actul normativ urmand sa intre marti dimineata pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional.

Legea minelor: Statul are drept de preemtiune asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor
Comisiile de Industrii si Administratie din Camera au adoptat, luni, un amendament la Legea minelor, depus de PNL, potrivit caruia statul, ca proprietar al resurselor naturale, are drept de preemtiune asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor naturale.
Legea minelor interzice, totodata, acordarea de licente si contracte pentru exploatarea resurselor naturale nationale in vederea realizarii unor proiecte care ar transforma zonele de extractie in regiuni monoindustriale, potrivit unui alt amendament PNL adoptat.
Legea minelor prevede si obligatia companiilor din industria extractiva de a exploata resursele naturale utilizand „procedeele si mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai putin daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea populatiei din zonele vizate”, potrivit unui alt amendament depus de PNL si adoptat de Comisii.
Totodata, actul normativ prevede si obligatia companiilor de a-si asuma o responsabilitate reala pentru gestionarea sigura a deseurilor, pentru repararea daunelor provocate mediului si pentru despagubirea prompta, cu buna credinta si cu respectarea prevederilor legale a tuturor celor care au de suferit in urma activitatii lor curente sau a unor situatii exceptionale, respectiv accidente, imbolnaviri legate de substantele toxice utilizate.
Un alt amendament adoptat, depus de PNL, prevede faptul ca publicul trebuie sa aiba acces nerestrictionat la toate informatiile legate de procesul de acordare a licentelor de prospectare/ explorare/ exploatare si de modul in care aceste proiecte sunt implementate, cu exceptia patentelor industriale si a datelor cu caracter confidential protejate prin lege, indiferent daca detinatorul acestora este o entitate publica sau privata.
Totodata, potrivit unui alt amendament PNL, situatia privind toate sumele de bani platite in mod legitim in procesul de obtinere a licentelor de prospectare/explorare/exploatare, a avizelor aferente sau a contractelor cu statul trebuie sa fie pusa la dispozitia publicului.
Un alt amendament PNL adoptat de Comisii interzice formularea si inserarea oricaror clauze de confidentialitate in contractele incheiate intre stat si reprezentantii industriei extractive care pot conduce la dezinformarea publicului.
Autoritatile competente au obligatia sa publice toate informatiile legate de contractele prin care statul concesioneaza resursele naturale in vederea exploatarii, cu exceptia patentelor industriale, care au caracter confidential, inclusiv documentatia de achizitie, lista scurta a companiilor calificate, ofertele primite, castigatoare si necastigatoare, si termenii contractului, inclusiv identitatea beneficiarilor, cu exceptia eventualelor informatii care sunt protejate de acte normative privind informatiile clasificate, se mai prevede intr-un alt amendament PNL adoptat.
Alte amendamente PNL adoptat prevad obligatia autoritatilor competente de a elabora si publica un registru national al licentelor si concesiunilor in domeniul extractiv, inclusiv in format online, precum si de a realizeaza si publica pe pagina proprie de internet a unor rapoarte semestriale cu privire la toate veniturile colectate la bugetul statului sau in bugetele locale din activitati de exploatare a resurselor naturale (taxe, redevente, plati in natura).
Alt amendament PNL adoptat prevede faptul ca accesul presei la sedinta organizata de  autoritatile competente pentru desemnarea castigatorilor licentelor/contractelor pentru exploatarea resurselor naturale este nerestrictionat.
Legea minelor: Companiile care nu publica rapoarte pe internet, amendate cu pana la 5 milioane lei
Comisiile de Industrii si Administratie din Camera au adoptat, luni, un amendament al PNL la Legea minelor care prevede posibilitatea amendarii cu o suma cuprinsa intre un milion si cinci milioane de lei a companiilor care exploateaza resurse naturale si care nu isi publica rapoartele pe internet.
PNL a introdus, astfel, un amendament admis de catre Comisii care prevede ca fiecare companie care exploateaza resurse naturale este obligata sa publice semestrial pe pagina proprie de internet volumul si costurile de productie si platile efectuate catre stat pentru fiecare proiect derulat, rapoartele urmand a fi publicate pe pagina de internet a companiilor la jumatatea si la finalul anului fiscal.
Totodata, amendamemtul PNL prevede si faptul ca orice companie implicata intr-un proiect de exploatare a resurselor naturale ale statului are obligatia sa publice semestrial, pe pagina proprie de internet, un raport de guvernare corporativa, responsabilitate sociala si protectia mediului, care sa cuprinda si o sectiune cu privire la problemele si riscurile identificate in perioada de raportare si modul de gestionare a acestora, rapoartele urmand a fi incarcate pe pagina de internet a companiilor la jumatatea si la finalul anului fiscal.
PNL a introdus un amendament prin care nerespectarea de catre titularii permiselor si licentelor a obligatiilor prevazute in Legea minelor se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 lei la 5.000.000lei, iar nerespectarea repetata a acestor obligatii poate atrage dupa sine si retragerea dreptului de exploatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *