Lipsa ABS-ului scade taxa de poluare

0
258

Valoarea taxei va fi mai mica in cazul masinilor fara aer conditionat, ABS si airbag.
Taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008 la inmatricularea automobilelor, va fi redusa in functie de vechimea masinii, de starea tehnica si de dotari, potrivit normelor de aplicare a ordonantei de urgenta privind taxa de poluare, adoptate marti de guvern.

„Prin acordarea acestor reduceri suplimentare, respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca aceasta nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica”, a declarat directorul din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, la calculul reducerilor se ia in vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 – dotat cu ABS, aer conditionat, airbag.

Reguli privind restituirea diferentei dintre taxe

Normele de aplicare prevad proceduri de restituire atat a diferentei dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al acesteia, aplicabil de la 1 iulie 2008, dar si pentru restituirea sumei reprezentand valoarea reziduala a masinii dupa ce aceasta a fost scoasa din parcul auto national – prin vanzare, transfer in alt stat sau distrugere in urma unui accident – numai in situatia in care taxa auto a fost achitata.

Diferenta dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al acesteia se restituie in 45 de zile de la depunerea cererii, la care trebuie anexate documentul ce dovedeste plata ei, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora. Banii pot fi virati fie intr-un cont indicat de contribuabil, fie direct la trezoreria din localitatea unde acesta are domiciliul.

Normele prevad ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii sa poata contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit. Potrivit lui Hura, Comisia Europeana a cerut ca reducerea taxei sa nu fie obtinuta pe calea contestarii, ci sa fie acordata de organul fiscal.

„Daca omul nu are 15.000 de kilometri in medie pe an (prevazuti la autoturismul standard luat in calcul – n.r.), ci 25.000 de kilometri, se acorda o cota de reducere printr-o declaratie de propria raspundere. Pentru celelalte elemente – vechime, stare tehnica, stare generala si dotare – de asemenea, nu trebuie sa conteste, ci poate merge la RAR sa i se confirme ca nu are ABS sau aer conditionat si se acorda reduceri suplimentare”, a spus Hura.

El a mai precizat ca oamenii pot face contestatii totusi – chiar daca au primit reduceri suplimentare – si, in baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici, pot beneficia de o reducere si mai mare.

Statul nu plateste taxa

De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, masinile structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statut de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.

Prin cea de-a treia formula a taxei auto s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru sau daca acesta va fi radiat dupa un accident.

Noua formula prevede, totodata, beneficii pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv.

Recuperare imposibila

Actul normativ nu contine prevederi privind recuperarea taxei de catre persoanele care si-au vandut automobilul intre timp. Guvernul a considerat ca in astfel de cazuri nu se poate cere restituirea taxei, plecandu-se de la principiul ca suma a fost inclusa in pretul de vanzare a masinii.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.