Lista neagra

EDUCATIE – Legile nu sint suficiente pentru proiect
alimente permise in scoli
Lista cu alimentele care ar trebui interzise in scoli, desi s-a vrut a fi un punct de pornire pentru combaterea obezitatii nu a facut decit sa dea nastere unor nenumarate discutii.

Legea sigurantei alimentare in scoli a creat numeroase polemici, mai ales ca lista produselor care nu trebuie sa se regaseasca in institutiile de invatamint e ambigua si, in opinia unora, incompleta. Indignat de faptul ca presa l-a acuzat ca nu sprijina initiativa, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a dat lamuriri in legatura cu acest lucru in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc ieri la Clubul Taranului Roman.

PARERI. Acesta a precizat ca nu se opune aprobarii listei sub nici o forma, ci doar doreste ca aceasta sa fie mai completa si insotita de o alta, care sa cuprinda si produsele care sint recomandate elevilor claselor I-IV. Minea subliniaza insa faptul ca trebuie neaparat sa se inceapa o campanie de educare a copiilor, dar si a parintilor, intrucit acestia, de cele mai multe ori, nu detin informatiile necesare indrumarii micutilor spre o alimentatie cit mai sanatoasa. Punctul de vedere este sustinut si de profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, care a punctat ca produsele nocive duc la aparitia obezitatii si a supraponderalitatii, ceea ce pe termen lung inseamna boli cardiovasculare si diabet zaharat. Sorin Paveliu, unul dintre initiatorii programului, a tras un semnal de alarma asupra numarului foarte mare de copii obezi din tara noastra (25%), aducind in discutie si faptul ca Programul „Cornul si laptele”, care presupune inca 600 de calorii a fost pus in aplicare, fara insa a se mai adauga si ore de sport.

Oficial
Ministerul Sanatatii Publice a publicat pe site-ul institutiei ordinul privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Conform acesteia, sint interzise prepararea, comercializarea si distribuirea alimentelor care contin peste 300 de calorii/bucata, a celor care contin peste 15 g zahar/100 g de produs (prajituri, bomboane, acadele), peste 20% grasimi/100 g de produs (hamburgeri, pizza, cartofi prajiti, produse de patiserie etc.), peste 1,5 g sare/100 g de produs (chipsuri, covrigei, alune etc.). In unitatile de invatamint vor mai fi interzise alimentele neambalate si neetichetate. Elevii nu vor gasi in scoli decit apa potabila imbuteliata. Secretarul de stat Mircea Manuc a declarat ca lista ar putea intra in vigoare de la inceputul noului an scolar.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *