Proprietarii mai multor hectare de padure din judetul Bistrita-Nasaud, care au obtinut permisiunea sa le taie integral, nu au mai facut lucrarile de regenerare prevazute de lege, motiv pentru care ocoalele silvice de care apartin vor suporta aceste cheltuieli, in urma discutiilor avute cu primariile de domiciliu.
Situatia a fost prezentata, miercuri, in cadrul sedintei de Colegiu prefectural de catre reprezentantul ITRSV Cluj in judet, Daniel Pop, care a spus ca in acest an se vor face impaduriri pe mai bine de 15 astfel de hectare.
‘S-au prevazut a se efectua peste 15 hectare de impaduriri pe suprafete apartinand persoanelor fizice care nu si-au asigurat regenerarea, asa cum prevede Codul Silvic, in maxim doua sezoane de vegetatie, de la taierea definitiva. Din pacate, avem astfel de situatii in judet. Legea actuala spune ca proprietarii sunt obligati sa-si asigure regenerarea, iar acolo unde nu si-o fac, lucrarile de plantare le face ocolul silvic, urmand ca valoarea lucrarilor respective sa fie recuperata prin Ministerul Finantelor de la proprietari’, a spus Pop.
Potrivit acestuia, pe respectivele suprafate urmeaza sa se planteze peste 77.000 de puieti, cele mai multe terenuri fiind pe raza primariilor de pe Valea Somesului si Valea Ilvelor.
‘Din fericire, la nivelul judetului s-a luat decizia, in unele localitati, ca lucrarile de impadurire in astfel de situatii sa le suporte ocolul silvic din zona. Sunt in general ocoale private, au convenit cu primariile sa faca gratis, sa spun asa, aceste lucrari, adica sa nu ceara proprietarilor bani, pentru ca am inteles ca unii aveau o situatie financiara mai dificila’, a mai precizat Pop.
Anul acesta, in perioada 15 martie – 15 aprilie, a fost prevazuta impadurirea totala a unei suprafete de 357 hectare, cu aproape 1,8 milioane puieti, la care se adauga lucrari de completare pe o suprafata de 88 hectare, cu peste 441.000 puieti, si plantarea a mai bine de 110.00 puieti in perimetre de ameliorare.