Cea mai intinsa zona verde nevanduta, dar si neingrijita a Craiovei intra in refacere. Efectul benefic al amenajarii Parcului Lunca Jiului, obiectiv prioritar al administratiei din Banie, este insa umbrit de rampa ecologica de la Mofleni.
Lunca Jiului, cum este cunoscut parcul paraginit de 54 de hectare de pe malul raului, va fi redata craiovenilor. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ieri ca proiectele de amenajare peisagistica a zonei si de construire a unui strand in Parcul Lunca Jiului vor fi puse in practica indiferent ce eforturi trebuie sa faca primaria si craiovenii. Intr-o prima faza, municipalitatea intentioneaza sa obtina finantare pentru drenaje, desecari, defrisari, replantari de arbori specifici, amenajarea intrarilor in parc, construirea de alei pietonale, locuri de joaca etc.
„Planul urbanistic si studiul de fezabilitate au fost aprobate pentru prima etapa. Aceste lucrari costa aproape doua milioane de euro. Este gata si studiul pentru etapa a doua, dar trebuie supus aprobarii consiliului local. O sa incercam sa luam si cele doua milioane de lei, cat ne poate de Agentia Fondului de Mediu, dar banii aia nu ne ajung nici pentru un sfert din gardul de imprejmuire”, a spus primarul Craiovei. Numai pentru amenajarea strandului din Lunca Jiului primaria are nevoie de trei milioane de euro. Realizarea integrala a proiectului de modernizare a Parcului Lunca Jiului costa, conform evaluarilor, 12 milioane de euro. Solomon a mai incercat, in anii trecuti, sa puna in valoare Lunca Jiului, prin atragerea unor investitori italieni, insa ideea nu s-a materializat.
Rampa de gunoi, in coasta
Sursa de finantare pentru reabilitarea Parcului Lunca Jiului nu este singura necunoscuta a primarului Craiovei. Solomon sustine ca recastigarea acestui parc va fi pe deplin simtita numai atunci cand groapa ecologica de la Mofleni, situata la o aruncatura de bat, va fi mutata. „In strategia de dezvoltare a Craiovei este scris negru pe alb ca aceasta groapa nu trebuie sa mai existe pana in 2013. Nu au ce cauta tonele de gunoaie langa albia Jiului. Ce sa mai spun de parc, pe langa care vor tranzita masinile cu deseuri. Nu sunt impotriva ca la rampa de gunoi a Craiovei sa fie depozitate si gunoaiele altor localitati, dar aceasta groapa nu va fi aici”, a spus primarul Antonie Solomon. Doljul beneficiaza de un mansterplan pentru gestionarea deseurilor, care nu poate fi aplicat decat pentru rampa de la Mofleni, singura din judet care intruneste conditiile pentru un astfel de proiect.
Sursa: Gazeta de Sud