Mafia padurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva si din Parlament

Mafia p?durilor. Ioan Adam a atacat Romsilva ?i din Parlament
Mafia padurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva si din Parlament
Mafia padurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva si din Parlament

Aflati in plin razboi cu Romsilva, din cauza procesului privind retrocedarile de la Bacau, deputatul Ioan Adam a incercat sa amputeze puterile institutiei prin modificarea Codului Silvic.

Deputatul PSD Ioan Adam a propus, in toamna anului trecut, o initiativa legislativa care avea scopul de a modifica Codul Silvic. Printre altele, Ioan Adam voia revizuirea articolul 7 din actualul Cod Silvic, ce spune ca „este interzisa includerea padurilor in intravilan“. Ioan Adam a mai pus o virgula si a adaugat: „cu exceptia padurilor proprietate privata ale persoanelor fizice sau juridice, care prin planuri urbanistice sunt transformate in strucuturi de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, terenuri de recreere sau de agrement“.

Aceasta prevedere vine in sprijinul dezvoltari turismului montan, explica initiatorii, majoritari de la PSD, printre care si Adam, in expunerea de motive. De fapt, initiatorii le-au dat liber la construit proprietarilor de paduri. Conform Codului Silvic in vigoare, un proprietar de padure poate taia copaci sau poate construi numai in conditiile restrictive impuse de Romsilva, institutia care se ocupa cu  administrarea fondului forestier. Prin trecerea padurilor din extravilan in intravilan, asa cum a propus Ioan Adam, proprietaii nu mai aveau nevoie de avizul Romsilva pentru a defrisa sau pentru a construi.

Mai departe, Ioan Adam mai propune si modificarea articolulului 37 din Codul Silvic. „Pot fi scose definitiv din fondul forestier national: c) locuinte sau case de vacanta“, arata articolul mentionat. In forma dorita de Adam, articolul 37 se schimba astfel: „Pot fi scose definitiv din fondul forestier national: locuinte, case de vacanta, pensiuni, hoteluri, moteluri, campinguri si orice fel de strucutra turistica conexa cat si cladirile anexe (restaurante, baruri, pub-uri, spa-uri, piscine, partii de schi, terenuri de sport si agrement)“. Deci, mai intai, Adam propune includerea padurilor private in intravilan, le da posibilitatea propritarilor sa taie padurea si sa construiasca,  apoi lasa Romsilva fara dreptul de a controla terenurile introduse in intravilan.

Tot ca o sicana pentru Romsilva, Ioan Adam mai propune si modificarea unui alt articol, astfel incat institutia sa nu-si mai dea aviz pentru numirea sefilor ocoalelor silvice private.

„Suta la suta fac ordine“

Ioan Adam a depus proiectul de modificare a Codului Silvic in toamna anului trecut, dupa ce avusese mai multe discutii cu colegul sau de partid, Viorel Hrebenciuc, care, de altfel, ii trimite si un mesaj explicit. „Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%! Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi“, ii scria Viorel Hrebenciuc lui Ioan Adam. Din referatul procurorilor aflam azi ca planul cuplului Hrebenciuc – Adam, privind retrocedarile de 43.000 de ha, a fost dejucat chiar de Romsilva, care a contestat dreptul de mostenitor al lui Paltin Sturza, omul aflat in cardasie cu Hrebenciuc si Adam.

Pentru interventia sa, potrivit procurorilor DNA, Hrebenciuc ar fi urmat sa primeasca 12.000 de hectare din partea lui Paltin Sturza. Domeniul Ghica, care ar fi trebuit sa-i revina lui Paltin Sturza, se afla pe raza judetului Bacau, acolo unde Hrebenciuc mai detine 500 de mp de teren forestier, potrivit declaratiei de avere.  Potrivit procurorilor anticoruptie, Viorel Hrebenciuc isi folosea influenta politica la nivelul institutiilor si autoritatilor silvice din Bacau, iar avocatul Ioan Adam intervenea la judecatori pentru ca hotararea instantei sa fie in favoarea lui Paltin Sturza, beneficiarul a 43.000 de hectare de teren forestier si nasul de cununie al lui Adam.

Desi initiativa legislativa propusa de Adam a intrat in Senat pe vremea USL, modificarile facute cu dedicatie n-au apucat sa fie votate in aceasta formula pentru ca votul senatorilor a fost abia in martie, la mai putin de o luna de la destramarea USL. Asadar, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins proiectul de modificare a Codului Silvic, iar in acest moment se afla la Camera Deputatilor, insa e greu de crezut ca va mai fi adoptat.

Stenogramele mafiei retrocedarilor de paduri

Referatul prin care procurorii cer arestarea ropeventiva a deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam contine o serie intreaga de interceptari care vor sa dovedeasca traficul de influenta facut de Hrebenciuc pentru a determina Romsilva sa nu mai conteste retrocedarea zecilor de mii de hectare de padure catre Paltin Sturza.

* Intr-o discutie telefonica din data de 1 decembrie 2013 cu un functionar al comisiei judetene de aplicare a legilor proprietatii din cadrul Consiliului Judetean Bacau, Hrebenciuc ii solicita relatii in legatura cu demersurile efectuate de aceasta institutie cu privire la procesele civile privind suprafetele de teren impadurit vizate de Paltin Gheorghe Sturdza, cercetat in acelasi dosar.

Domn: Da, domnule presedinte.

Viorel Hrebenciuc: Salut, boss, ce faci?

Domn: Va rog, bine.

Viorel Hrebenciuc: Ma, spune-mi si mie, deci ati facut aia, cerere de stramutare, comisia judeteana?

Domn: Nu, nu, nu, e facuta de Directia Romsilva de la Bucuresti.

Viorel Hrebenciuc: De Romsilva, nu de voi de la Bacau?

Domn: Nu, nu, nu de noi, noi nu avem nicio treaba, doar ca trebuie sa treaca prin noi, ca parte in proces. De Romsilva e initiata si facuta.

Viorel Hrebenciuc: Am inteles, am inteles.

* Intr-o interceptare ambientala din data de 13 august 2014, Viorel Hrebenciuc a discutat despre punerea in posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa cu Dan Costin Bengescu, la randul sau urmarit penal in dosar.

Viorel Hrebenciuc: Eu maine dupa-amiaza la 4 jumate vorbesc inca o data… la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-a primit, te trimit la Craciunescu (directorul general Romsilva – n.r.) sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles?

Bengescu Dan: Da.

Viorel Hrebenciuc: Adica, o lucram…

Bengescu Dan: Asa.

Viorel Hrebenciuc: Asa.

Bengescu Dan: Haideti sa va spun…?… Gata, deci n-a promis nimic, a zis ca-mi rezolva ei. Si saptamana trecuta l-a sunat pe Sorin… ?… da-i drumul inainte, nu-ti mai contesta nimic.

Viorel Hrebenciuc: …?… sau cum?

Bengescu Dan: Ai inteles? Nu-ti mai contesta, stai linistit. Ne ocupam de tot. Si de Sibiu, ne ocupam noi tot.

* Intr-o alta convorbire, Hrebenciuc invoca alt nume greu pentru „rezolvarea situatiei”:

Viorel Hrebenciuc: Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap?

* Janica Poenaru si Sorin Iacob, urmariti penal in dosarul retrocedarilor ilegale, erau dispusi chiar sa renunte la o parte din banii ce i-ar fi primit de la „mostenitorul“ Paltin Sturdza pentru a-i corupe pe functionari.

Janica Poenaru: V-ati gandit sa-i lasati suprafata aia cuiva…?…

Sorin Iacob: Depinde cat.

Janica Poenaru: Sa i-o donati.

Sorin Iacob: Depinde cat.

Janica Poenaru: Pai… ca se poate…

Sorin Iacob: Da, sa zica cat. Deschis.

Janica Poenaru: Ca decat cu banul, care e periculos, o donatie facuta pe nu stiu ce neam al lui, de-a cata spita…

Sorin Iacob: N-am nimic impotriva… Dar sa ne zica…

* Pe 1 decembrie 2013, deputatul Ioan Adam, nemultumit de demersurile efectuate de de jurista Romsilva, i-a trimis lui Dan Bengescu, procuratorul lui Paltin Sturza, un sms: „Va rog sa nu va mai lasati calcati in picioare de comisia judeteana Bacau si Ghelase (director Romsilva Bacau – n.r.) care au cerut stramutarea. Asta intrece orice inchipuire, iar prietenul tau (Viorel Hrebenciuc – n.r.) a fost in mod grosolan pacalit. Sunt curios ce reactie va avea cand ii vei spune pentru ca in acest sens si-a dat cuvantul, dar iata bomba“. Ca urmare a acestor actiuni, Hrebenciuc i-a trimis lui Ioan Adam urmatorul sms: „Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!” precum si ca “Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *