Magazinul Cosul Taranesc din Cluj se muta online si pe distributia la domiciliu

Magazinul Cosul Taranesc din Cluj se muta online si pe distributia la domiciliu

Primul magazin de profil din oras, Cosul Verde, s-a inchis in urma cu o luna, iar unitatea Cooperativei Cosul Taranesc isi va inceta activitatea in aceste zile.

Magazinul Cosul Taranesc va trage obloanele in aceasta saptamana / foto V.G.

Proprietarii acestor magazine motiveaza renuntarea prin reducerea consumului, cheltuielile prea mari de intretinere sau lipsa de educatie alimentara a clujenilor. Cei ramasi pe piata trag nadejde ca aceasta reprezinta totusi o afacere de viitor.

Roxana Pencea, unul dintre administratorii magazinului Cosul Verde, sustine in continuare ca exista suficienta deschidere din partea pietei clujene fata de produsele bio, dar nu a precizat mai multe amanunte privind decizia de inchidere. In prezent, pe piata locala mai functioneaza trei magazine cu acest gen de produse: Naturland, Camara cu Bunatati si Casa Bio. Cosul Verde includea, pana sa fie inchis, si o cafenea cu produse bio, deschisa din noiembrie 2010. Cosul Verde s-a deschis in 2008 pe strada Sextil Puscariu, in centrul orasului, si s-a mutat doi ani mai tarziu in Piata Unirii. Acesta se aproviziona din mici ferme romanesti si unguresti unde nu se folosesc pesticide sau ingrasaminte.

„Ne mutam online si pe distributia la domiciliu”, explica Avram Fitiu, presedintele Cooperativei Agricole Cosul Taranesc. El spune ca asociatia agricultorilor care distribuiau produse prin intermediul magazinului are acum 700 de abonati, carora le vor fi livrate produsele la domiciliu. „De fapt, acesta era obiectivul nostru de la inceput”, motiveaza Fitiu. Magazinul a fost deschis mai putin mai mult de o jumatate de an, din 21 iulie 2011. Aici distribuiau alimente certificate ecologic cinci producatori fondatori: ferma Zetea din Satu Mare (tuica traditionala), ferma El Greco din Satu Mare (branzeturi ecologice din lapte de capra), macelaria Dominique Simon din Cluj (produse ecologice din carne) si Pop Avi si Ecoplant, ambele din Cluj (oua, respectiv paine certificata ecologic).

Portalul pe care va activa magazinul apartine asociatiei Agroecologia, primul grup de agricultori ecologici din Romania. Acesta a fost creat in 1994 de catre un grup de studenti si profesori ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, intre care Dacian Ciolos, actual comisar european pentru agricultura. Agroecologia are 154 de membri, agricultori certificati sau in conversie la agricultura ecologica. Alina Varadi conduce Casa Bio, cel mai mare magazin de profil din oras. „As spune ca e cel mai mare din tara”, sustine Varadi. Pe 160 mp, exceptand depozitele, cei trei membri fondatori vand legume, fructe, lapte vegetal sau ulei presat la rece.

„Atat timp cat omul inca nu constientizeaza ca trebuie sa manance putin si sanatos, cat timp nu-si da seama ca ecologic inseamna ceva ce nu-i dauneaza sub nici o forma, aceste produse nu ajung la un consum atat de mare incat preturile sa fie competitive pe piata. Cand va creste consumul, vor scadea preturile”, spune Varadi. Ea a dat ca exemplu laptele vegetal, unde pretul a scazut de la 10 la 4 lei. „Multa lume ia aceste magazine ca pe o afacere, dar nu e. Noi am constituit Casa Bio ca sa avem ce manca. Noi mancam in acest stil de ani de zile, o facem din hobby. E o chestiune de pasiune, magazinul nu a fost calculat sub forma unei afaceri”, a mentionat aceasta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *