Mai multe localitati din judetul Buzau sunt amenintate de alunecari de teren

  0
  450
  Mai multe localităţi din judeţul Buzau sunt ameninţate de alunecări de teren
  Mai multe localitati din judetul Buzau sunt amenintate de alunecari de teren

  *Din cauza ploilor din ultima vreme, pamantul a luat-o din nou la vale

  Daca autoritatile locale au putut sa respire usurate pentru ca inundatiile preconizate dupa topirea zapezilor din februarie nu au avut loc, de aceasta data au motive de ingrijorare, pentru ca ploile cazute in perioada Pastelui si ulterior au provocat mai multe alunecari de teren in cateva zone ale judetului, fenomen ce nu ne-a ocolit in niciun an.

  Deocamdata, situatia nu este una alarmanta, nefiind afectate grav drumuri si locuinte, insa, daca ploile vor continua si pamantul o va lua din nou la vale, e posibil sa apara si situatii critice. Pana acum, fenomenul a creat probleme in localitatile Patarlagele, Calvini si Manzalesti, unde cateva drumuri au fost afectate, iar o casa si doua anexe gospodaresti stau in calea unui mal de pamant care a inceput sa alunece.
  Astfel, la Patarlagele, drumul ce leaga orasul de comuna Colti, precum si un alt drum comunal au fost afectate partial din cauza aluviunilor aduse de paraiele care s-au umflat din cauza ploilor abundente, acestea provocand si unele alunecari de teren.
  Locuintele oamenilor nu sunt puse in pericol, insa nu acelasi lucru se poate spune despre situatia creata la Manzalesti. Aici, o suprafata de teren de circa 5.000 de metri patrati a inceput sa alunece la vale in urma ploilor, valul de pamant amenintand o locuinta si doua anexe gospodaresti aflate la poalele versantului. Deocamdata, nu exista pericolul iminent ca locuinta sa fie inghitita de malul de pamant, insa specialistii de la ISU monitorizeaza in permanenta situatia pentru a putea interveni in orice moment daca oamenii ar fi expusi unui risc mai mare. Totodata, aceeasi alunecare a afectat si cateva drumuri de acces la unele gospodarii, iar daca ploile nu vor conteni, ameninta sa ajunga si la DJ 203 K.
  In fine, probleme au fost raportate si de catre autoritatile locale din Calvini, unde au cazut precipitatii abundente ce au atins 40-50 de litri pe metru patrat. Ca urmare, pe versanti s-au creat torente care au adus pe drumurile din zona cantitati mari de aluviuni. Un drum comunal si alte doua drumuri forestiere au fost acoperite pe suprafete insemnate de aceste aluviuni, accesul vehiculelor fiind ingreunat considerabil. Tot la Calvini au fost colmatate trei fantani, alte 11 fiind colmatate si la Catina.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.