Pentru prima oara, oamenii de stiinta au descoperit ca maimutele se pot recunoaste in oglinda, ceea ce sugereaza ca sunt constiente de sine.
Descoperirea arata ca diferenta mentala dintre oameni si rudele lor mai indepartate nu este asa de mare cum credeau oamenii de stiinta.
In mod normal, maimutele nu isi dau seama ca personajele vazute in oglinda sunt chiar ele – de multe ori ele ignora oglinzile sau trateaza reflectiile ca pe intrusi. Doar cateva animale, precum elefantii si delfinii, isi dau seama ca ei sunt in oglinda.
Cimpanzeii, cele mai apropiate rude ale noastre, se pot recunoaste in oglinda doar daca sunt marcati cu ceva pe fata. Celelalte primate insa, nu trec de acest test.
Dar un nou studiu efectuat asupra macacilor, o specie de maimuta care traieste in Asia de Sud, arata ca acestia se recunosc in oglinzi, contrazicand ceea ce se stia pana acum.
Studiul a descoperit insa, din greseala, ca macacilor le-a placut cel mai mult sa se uite in oglinda la organele lor genitale.
Cercetatorii au pus niste electrozi pe capul maimutelor pentru a ajuta la inregistrarea activitatii creierului, iar aproape toti macacii s-au holbat in oglinda la acesti electrozi, in timp ce ii atingeau cu mana pe capul lor. Ei s-au uitat la corpul lor prin intermediul oglinzii, pe care au ajustat-o ca sa vada mai bine locuri nevazute pana atunci, precum organele genitale.
Maimutele fara implanturi nu au folosit insa oglinda.
„Credem ca semnele cu care sunt marcate maimutele in testele standard nu sunt suficient de relevante pentru ca animalele sa devina interesate. Electrozii de pe capul lor reprezinta o schimbare semnificativa, sunt super-semne, care ii motiveaza sa se uite in oglinda”, a spus neurologul Luis Populin de la Universitatea din Wisconsin, care a condus studiul.
Descoperirea ii va ajutea pe oamenii de stiinta sa exploreze constiinta de sine.