Este sezonul fructelor, iar specialistii ne recomanda sa le consumam fara retineri mai ales pe timp de canicula. Dr. Ovidiu Chis, expert in medicina traditionala indiana, ne spune cand trebuie sa le mancam, pentru a ne bucura de toate calitatile lor nutritive.
Fructele sunt consumate, in general, ca desert, insa acest obicei le face greu digerabile.
Fructele zemoase si acide trebuie consumate inainte de masa sau, daca e posibil, trebuie sa constituie ele singure o masa.
Medicina traditionala indiana distinge mai multe categorii de fructe: acide (lamai, portocale grepfrut), semiacide (mere, prune), dulci (smochine, piersici, pepene), cu amidon (banane, castane), uscate (stafide, curmale), oleaginoase (migdale, alune, nuci).
Toate fructele zemoase sunt purificatoare pentru organism, in timp ce fructele dulci si oleaginoase au proprietati nutritive deosebite.
Fructele culese coapte, pentru care nu s-au folosit fertilizatori chimici, furnizeaza elemente care vitalizeaza organismul – fier, calciu, sodiu, sulf, siliciu, iod – si astfel constituie remedii valoroase pentru anumite boli.
Trebuie sa evitam fructele coapte artificial, tratate cu substante chimice si conservate in diferite moduri.
Este mai bine sa consumam fructele acide devreme (dimineata), separat de orice alt aliment, pentru a evita fermentatia.
Fierte, fructele pierd o parte din vitamine, pierdere accentuata daca se foloseste zahar la indulcit.
Sucul fructelor constituie „esenta vitala” a plantelor, iar curele cu sucuri proaspete sunt recomandate pentru detoxifierea organismului (curata intestinul, purifica sangele si ajuta rinichii sa elimine eficient toxinele).
Fructele sunt folosite, prin excelenta, in tratamentele de infrumusetare si reintinerire. Ele reprezinta insa si cea mai buna cale pentru a invinge hipertensiunea, hipercolesterolemia si reumatismul.