Marea risipa alimentara

0
256

LUX Indiferenti la criza mondiala, britanicii arunca la gunoi anual milioane de tone de mancare buna de consum

Britanicii par indiferenti la criza alimentara de pe glob. Ei isi permit luxul sa arunce la gunoi milioane de tone de mancare neatinsa. In acest timp, sute de milioane de oameni sufera de foame.

Potrivit unui raport al guvernului de la Londra, britanicii arunca anual o uriasa cantitate de mancare, care ar putea umple de opt ori stadionul Wembley, relateaza „Daily Mail”. In total, la gropile de gunoi ajung 6,7 milioane de tone de alimente neconsumate, care, in termeni financiari, se ridica la suma de 2 miliarde de dolari.

Un simplu calcul arata ca o familie normala de britanici arunca anual mancare in valoare de 610 lire sterline, adica 2.860 de lei. Cifrele sunt alarmante si reprezinta o discrepanta enorma fata de situatia a milioane de oameni din Asia si Africa, amenintati de spectrul foametei dupa declansarea crizei alimentelor.

Raportul, intitulat „Mancarea pe care o risipim”, a fost realizat de organizatia non-profit guvernamentala Waste and Resources Action Programme (WRAP), care a studiat comportamentul de consum a 2.100 de familii din Marea Britanie.

Efect dublu asupra mediului

Organizatia atrage atentia mai ales asupra faptului ca jumatate din cantitatea de mancare aruncata ar fi fost in perfecta stare pentru a fi consumata. Uriase cantitati de energie sunt risipite in producerea si transportarea alimentelor neconsumate.

Odata ajunse la gropile de gunoi, aceste alimente se descompun si elibereaza in aer metan cu efect de sera. „Efectul noxelor provocate de resturile alimentare este enorm. Ele echivaleaza cu noxele produse de o cincime din masinile care circula pe drumurile din Marea Britanie”, arata raportul.

La banii risipiti pe cumpararea alimentelor nefolosite se adauga circa 1 miliard de dolari cheltuiti anual de primarii cu depozitarea resturilor la groapa de gunoi.Supermarketurile sunt criticate pentru ca incurajeaza risipa de mancare prin ofertele de tipul „cumpara un produs si-l primesti pe-al doilea gratuit”.

Ministrul britanic al mediului, Joan Ruddock, s-a declarat socat de rezultatele studiului. Aceasta mai ales in conditiile in care preturile alimentelor au crescut.

Produse aruncate zilnic (buc.):

Cartofi…………………..5.100.000
Mere…………………….4.400.000
Rosii…………………….2.800.000
Banane…………………1.600.000
Cutii de iaurt…………..1.300.000
Portocale……………….1.200.000
Portii semipreparate……440.000
Pui intregi……………………5.500

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.