Marele Canion din Colorado, la fel de vechi ca si dinozaurii

Noile dovezi geologice indica faptul ca Marele Canion din SUA ar fi la fel de vechi ca si dinozaurii, adica cu peste 40 de milioane de ani mai vechi decat se credea pana acum, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la University of Colorado at Boulder si California Institute of Technology.

Echipa a folosit o tehnica numita datare radiometrica, pentru a arata ca Marele Canion s-a format acum peste 55 de milioane de ani, cu 40-50 de milioane mai devreme decat se credea pana acum. Cercetatorii au adunat dovezi de la pietrele din canion si din platourile din jur, ce erau depozitate la nivelul marii cu cateva sute de milioane de ani inainte ca aceasta regiune sa se inalte si sa se erodeze sub forma canionului actual.

Unul dintre cele mai surprinzatoare rezultate ale studiului este reprezentat de dovezile care arata ca platourile de langa canion au erodat la fel ca Marele Canion. Se pare, prin urmare, ca micile parauri de pe platouri au fost la fel de eficiente ca vechiul rau Colorado in sculptarea masivului canion.

„Daca stai in varful Marelui Canion de azi, fundul vechiului canion ar fi stat exact deasupra capului tau, dar pentru ca a fost supus unei erodari masive, a ajuns la acest nivel”, a declarat cercetatorul Rebecca Flowers.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *