Directorul agentiei de turism ELMARIA din Campeni, judetul Alba
„Noi nu cersim la usile altora, altii au venit la usa noastra si incearca sa ia si sa distruga ceea ce ne apartine!”
– Va rog sa le reamintiti cititorilor nostri care sunt principalele puncte ale Proclamatiei de la Campeni. In ce masura sunt acestea de actualitate?
– Sunt si vor fi mereu actuale. Nimeni nu le poate uita, fiind vorba de puncte care fac trimitere la viata noastra, a copiilor si a nepotilor nostri. Iata, intr-o scurta insiruire, ce s-a cerut in octombrie si a ajuns subiect de prima pagina in multe publicatii din lumea intreaga: 1. „Locuitorii Apusenilor sunt cei indreptatiti sa decida care e cel mai potrivit mod prin care bogatiile cu care ne-au inzestrat natura si bunul Dumnezeu vor fi valorificate in folosul comunitatii noastre si al Romaniei! 2. Avem pasuni pe care putem sa ne crestem vitele, avem paduri din care, cu buna masura, putem lua lemne pentru fabricile noastre de mobila. Noi nu cersim la usile altora, altii au venit la usa noastra si incearca sa ia si sa distruga ceea ce ne apartine! 3. Din activitatile alternative mineritului si din dezvoltarea lor se pot colecta taxe si impozite care sa fie administrate in folosul nostru si al cetatenilor romani. 4. Orice strain e binevenit in Muntii Apuseni, atata vreme cat ne respecta modul de viata si nu intreprinde nimic in masura sa-l schimbe, impotriva vointei noastre. Ne pastram dreptul de a lupta impotriva tuturor celor care, prin viclenie, hotie si coruptie, vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale si istorice de care depinde viata noastra”.
– Au existat si revendicari punctuale, care i-au alertat pe guvernanti si pe primarii din zona.
„Propunem o dezvoltare «inceata», dar durabila, in Apuseni, pe baza de turism si industrii mici, locale”
– Recent, compania-mama a RMGC din Canada, Gabriel Resources, a amenintat statul roman cu un arbitraj international, in cadrul caruia va cere 4 miliarde de dolari despagubire pentru neacordarea avizelor pentru proiectul Rosia Montana. Are a se teme Romania de o astfel de amenintare?
– Accesul la justitie este un drept al democratiei, dar asta nu inseamna ca tot ce se cere se si obtine. Avem certitudinea ca, odata cu demararea acestui eventual proces, cu siguranta vor iesi la lumina toate etapele „negre” ale incercarii de demarare a proiectului de la Rosia Montana. Ma refer la modul suspect in care a fost obtinuta licenta de exploatare, la modul in care a fost marit, prin incalcarea legii, perimetrul de exploatare, la acordurile dintre statul roman si societatea canadiana, mai mult sau mai putin legale, la modul in care s-a inchis vechea mina si au fost concediati 750 de muncitori etc. La un eventual arbitraj, care nu va fi nicidecum in favoarea companiei miniere, se va vedea ca aici a fost vorba, de-a lungul unui deceniu si jumatate, de un loc al faradelegii, cum spunea cineva in revista dumneavoastra. Compania ar face mai bine sa se abtina de la amenintari, deoarece aici, in Apuseni, sta pe o bomba cu ceas, pe care si-a pus-o singura ca fundament al activitatii din ultimii 15 ani. Acest lucru ar trebui sa-l stie si primarul din Campeni, un „darling” al companiei RMGC care, se spune, a afirmat ca e nevoie sa fie aprobat proiectul minier, iar daca totusi va iesi prost, el va parasi localitatea, doar n-o sa stea intr-o zona poluata… Ce se poate comenta? Revenind la amenintarea Goldului cu inalta Curte de Arbitraj International, noi avem incredere in aparatorii de renume (aici ma refer la avocati) ai Romaniei, care au reusit sa apere interesele poporului roman la Haga, in procesul cu Insula Serpilor. In cazul Rosiei Montane, stiu ca vor apara vietilor oamenilor din Muntii Apuseni si nu numai. Nu dorim un asemenea proiect, indiferent de presiunile facute de peste Ocean.
– Care sunt, in viziunea dvs., alternativele de dezvoltare in Muntii Apuseni? Cum raspundeti celor ce doresc sa munceasca la mina?
– Proclamatia da toate raspunsurile, iar fiecare dintre motii prezenti la adunare are in fata ochilor situatia intregii zone a Apusenilor. Aici, fiecare vale se invecineaza cu alta, fiecare munte da nastere unui izvor sau unui parau care ajunge la aceeasi destinatie, in Mures sau in Cris, iar apoi in Dunare. Putine zone de locuit din lume sunt atat de compacte, atat de binecuvantate cu o diversitate biologica extraordinara. Muntii Apuseni sunt ca degetele unei maini; nu poti taia unul, fara ca mana intreaga sa nu aiba de suferit. Noi propunem dezvoltarea „inceata”, pe baza de turism si industrii mici, locale. Insusi presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, fost sprijinitor al proiectului minier de la Rosia, a constientizat ca turismul, si nu mineritul, este „lider” in dezvoltarea durabila a Muntilor Apuseni. Nu este de gluma nici cu adunatul fructelor de padure. Numai in toamna anului trecut, din zona Campeni s-au colectat fructe de padure in valoare de 2 milioane de euro! Or, mineritul cu cianuri si taierea padurilor ar aduce desertul pe capul nostru. Ecosistemul zonei ar fi distrus pentru secole. Degeaba ar crea RMGC 2000 de locuri de munca temporare, „la lopata”, caci ar disparea, in schimb, celelalte mii de locuri pe termen lung existente in prezent! Ce afacere e asta? Nu zic, pot face unii si minerit, dar numai prin exploatarea haldelor de steril, fara cianura, si eventual, prin extractie pe galerii (cum recomanda Academia Romana), pe o perioada de minimum 200 de ani, fara a afecta principalele galerii romane. Sa iasa sapte-opt generatii la pensie din minerit, nu o jumatate de generatie, cat propune Gold Corporation. Asta, daca unii localnici ar tine sa pastreze cu orice chip aceasta traditie a mineritului. Ea ar putea fi transferata si in structura turistica; vine turistul si, in schimbul unei taxe, primeste permisiunea de a cauta aur cu saitrocul in perimetre bine delimitate. La plecare, vinde statului, la pretul pietei, tot ce a gasit. Poate pleca cu doi lei in buzunar sau cu doua milioane. Un Eldorado european, o tinta pentru mii si mii de turisti de aventura.
„Muntii au ramas ca-n palma, un peisaj selenar cum n-a fost niciodata in istorie”
– Pe langa aur, Apusenii au si multe paduri. Canadienii/americanii vor aur, austriecii, lemn. De fapt, tot aur, dar verde. Nu demult, locuitorii din zona s-au razvratit impotriva taierii nebunesti a padurilor. Ce i-a nemultumit?
– S-au adunat peste 500 de moti din Horea, Arieseni si Garda. Oameni care au observat ca padurile sunt rase fara mila de aceste companii straine, iar pentru ei, padurea este viata insasi. S-au razvratit, deci, pentru a-si apara viata. Fauritorii de ciubere au ajuns sa nu mai poata taia lemn pentru a-si practica mestesugurile traditionale; ei au vazut ca suprafetele de padure ale comunelor, si mai ales ale statului, dispar de la o luna la alta, ca printr-o magie neagra. Muntii au fost rasi de paduri, au ramas ca-n palma, un peisaj selenar, infricosator, cum n-a fost niciodata in istorie. Daca astazi distrugem muntii Rosiei Montane, inaltam iazul cu cianura la Corna, distrugem padurile din munti pe sute de mii de hectare, cine sa mai viziteze acest tinut? Cine sa mai ocupe sutele de pensiuni ridicate cu greu de oameni curajosi, orientati spre turism rural si spre sporturi de iarna? Partiile frumoase, in toata lumea, coboara printre brazi. Daca ai taiat coniferele din Arieseni, la ce bun sa mai vii la schi? Sa te dai cu schiurile printre cioate? Turismul va disparea. Sutele de milioane de euro investite in ridicarea de pensiuni se vor face scrum. UE ar trebui sa fie informata ca banii contribuabililor europeni, ajunsi in Apuseni, au cazut intr-o capcana. Statul roman a incurajat contractarea de fonduri europene, dar a atras, aproape pe ascuns, si capitaluri de risc, in contradictie cu destinatia celor dintai. Cineva trebuie sa raspunda. Procurorii de la DNA vor decide cine.
Detalii despre activitatea turistica din Apuseni, pe www.elmariaturism.ro