Japonezii scot pe piata un nou tip de bioplastic, care va fi folosit in locul celui traditional pentru confectionarea unor piese auto
Resursele alternative intra in forta in industria auto. Automobilele secolului XXI vor avea componente din reziduuri de biomasa si vor fi reciclabile aproape suta la suta.
Celebra companie japoneza Mazda intentioneaza sa inlocuiasca plasticul traditional cu cel obtinut din biomasa. Oficialii Mazda au semnat deja un protocol cu Universitatea din Hiroshima, care a lansat conceptul unui nou tip de bioplastic ce nu va fi obtinut insa din culturile agricole destinate consumului, ci din resturi de rumegus sau din alte reziduuri nealimentare.
Pana in 2013, declara conducerea companiei, elementele din plastic ale automobilelor vor fi inlocuite cu bioplastic, iar acest fapt va reduce considerabil dependenta de petrol.
Nu toate elementele confectionate din materiale plastice pot fi reciclate si nici nu ar fi indicat, dar o parte din ele, cum ar fi bara de protectie sau carcasa motorului, structuri auto secundare, pot salva materiile prime si pot contribui, astfel, la protectia mediului.
Renuntarea la piesele auto confectionate din material plastic este inca unul dintre dezideratele colosilor din industria producatoare de masini.
Multe dintre componentele unei masini sunt fabricate din material plastic, care este un derivat al petrolului, astfel incat nu numai benzina sau motorina reprezinta o sursa importanta de consum al combustibililor fosili.
Plasticul reciclabil reduce costurile
Petrolul este „irosit” de fabricantii auto si pentru piesele din plastic ale unei masini, fapt care i-a determinat ca, pe langa grija de a limita consumul de combustibili traditionali, inlocuindu-i cu cei ecologici, sa apeleze la reciclarea tuturor componentelor unui automobil care sunt confectionate din plastic.
Pe langa reciclarea elementelor auto, confectionate din metal, reciclarea celor din plastic le aduce, astfel, celor din industria automobilistica importante reduceri legate de costuri.
Colosii auto si protectia mediului
Din 2010, toate automobilele noi vor fi reciclabile, in proportie de 85%, si, pana la 95%, recuperabile, conform Directivei Europene EU 2005/64/EC privind refolosirea, reciclarea si recuperarea autovehiculelor.
Peste 75% din componentele din plastic ale Mazda sunt, in prezent, confectionate din plastic reciclabil, iar garniturile si placutele de frana nu contin azbest.
Seat intentioneaza sa duca la bun sfarsit unul dintre proiectele sale de protectie si conservare a mediului inconjurator prin amplasarea de panouri solare la fabrica sa de la Martorell.
Sursa: Adevarul