Masini pentru care nu trebuie sa platesti timbrul de mediu

  Masini pentru care nu trebuie sa platesti timbrul de mediu

  Romanii care au vrut sa aiba masina au platit in fiecare an o taxa, fie ca s-a numit de prima inmatriculare sau de poluare. Pe piata exista masini noi sau second hand care sunt excluse de la plata.

  Guvernul a stabilit recent ca taxa auto se va plati in continuare, iar numele acesteia a fost schimbata in timbru de mediu.

  „In primul rand sa tinem cont de emisiile de noxe si de capacitatea cilindrica, sigur consuma mai mult o masina de 5000 (centimetri cubi – n.a.) decat una de 1500. In al doilea rand, masini noi, nepoluante – taxa mai mica, masini vechi, mai poluante – taxa mai mare. Timbru, iertati-ma, trebuie sa ma obisnuiesc cu noua denumire, care si suna si este mai corecta”, a declarat, premierul Victor Ponta.

  Pentru masinile electrice si hibride nu se va plati timbru de mediu. Merita oare sa iti cumperi o masina hibrida sau electrica? Un automobil hibrid nou pleaca de la 20.000 de euro, insa chiar si cei care isi permit ocolesc aceste masini.

  Criticile la adresa masinii hibride sunt nenumarate. Limita de viteza pe care o impune o astfel de masina, numarul de kilometri pe care ii poti strabate cu un hibrid sau care este gradul sau de fiabilitate, sunt doar cateva dintre cele mai intalnite motive pentru care un hibrid nu merita sa fie cumparat.

  In tara noastra, se gasesc mai multe modele hibrid, cele mai populare fiind cele ale japonezilor de la Toyota (Prius) si Honda (Insight). Hibridele sunt in general achizitionate de persoane cu studii superioare, precum ingineri, avocati sau doctori potrivit reprezentantilor Toyota Romania. Cei care vor un hibrid si nu isi permit unul nou pot gasi modele second hand la preturi accesibile.

  Un model Prius din 2004 cu 120.000 de km la bord costa 6.000 de euro pe site-ul autovit.ro, iar o Honda Insight cu doar 10.000 de km parcursi din anul 2011 costa 14.000 de euro pe site-ul mobile.ro.

  Automobilele hibrid sunt echipate cu doua motoare, unul electric si unul pe benzina. Cei care vor un automobil 100% electric au la dispozitie mai multe optiuni: RENAULT Fluence ZE, Citroën C-ZERO, Renault Kangoo ZE, Mitsubishi i-Miev. Preturile pornesc de la 18.600 de euro pentru automobilele electrice, iar modele la mana a doua nu se gasesc.

  Trebuie mentionat ca cei care doresc sa achizitioneze un autovehicul electric sau un hibrid si nu caseaza un autovehicul, primesc o subventie de pana la 20% din pretul autovehiculului, dar nu mai mult de 3.700 de euro, pentru autovehiculele electrice, respectiv o reducere de pana la 10%, dar nu mai mult de 1.800 euro, pentru autovehiculele hibrid.

  Chiar daca aceste masini sunt criticate si nu se bucura de prea mare succes in acesta parte a Europei, peste patru decenii oricum nu va mai conta. Comisia Europeana a adoptat recent o strategie care prevede eliminarea automobilelor care folosesc combusitibili conventionali pana in 2050.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *