Masinile „verzi”, vedete la Los Angeles Show

  Modelele 100% electrice fac furori la Salonul Auto de la Los Angeles
  Modelele 100% electrice fac furori la Salonul Auto de la Los Angeles
  Modelele 100% electrice fac furori la Salonul Auto de la Los Angeles

  Organizatorii anunta lansarea a peste 50 de automobile ecologice, de la masini pur electrice, continuand cu hybride si pana la „clean diesel”. Americanii, in general, si californienii, in special, se autodefinesc drept cei mai „green” locuitori ai planetei.

  Deloc intamplator, actuala editie a Salonului Auto de la Los Angeles este dominata de masinile „verzi”. Organizatorii anunta peste 50 de asemenea automobile, de la masini pur electrice, conti nuand cu plug-in hybride si pana la fuel cell sau chiar „clean diesel”.
  Este de remarcat ca, la americani, dieselul este perceput ca o solutie eco, aproape exotica. In ciuda eforturilor depuse de foarte multi constructori europeni, motorina nu a prins aproape deloc, iar actuala strategie de repozitionare a dieselului este considerata mai penetranta.

  Indiscutabil, marile premiere se numesc Chevy Volt si Nissan LEAF. Volt este primul automobil „extended range”care poate merge pur electric intre 25 si 50 de mile (maximum 80 km), dar cu o autonomie de 500 km, multumita unui motor pe benzina care „invarte” un generator electric ce reincarca bateria.

  Notabil, cele patru roti sunt propulsate eminamente electric, rolul motorului clasic fiind rezervat exclusiv regenerarii bateriei. LEAF este pur electric, fiind alimentat de o baterie incarcata timp de aproape sapte ore (la 220 V) sau numai 30-40 minute daca gasesti o statie fast-recharge.

  Terminatorul Arnold este eco

  Nissan a omologat autonomia la 175 km, o distanta impresionanta pentru un EV (electric vehicle). Preturile – 41.500 de dolari pentru VOLT si aproape 39.000 de dolari pentru LEAF – nu sperie prea tare, avand in vedere bonusurile primite de guvernul federal dar si de la cele locale – cap de lista California!

  Destul de amuzant cum Arnold Schwarzenegger, cunoscut ca mare fan de Hummer in anii ’90, a trecut acum la masini eco in calitatea sa de guvernator al Californiei aflat la al doilea mandat! Peste 220.000 de americani s-au aratat interesati de VOLT iar General Electric a confirmat prima achitie a unei flote de 20.000 de Volt. Dupa ce a luat 20.000 de comenzi, Nissan a inchis lista si in doua saptamani incepe livrarile.

  De altfel, aici in L.A. toata lumea vorbeste despre lupta intre cele doua modele aflate in diverse competitii. Pana acum, VOLT a luat cam tot si probabil ca o va face in continuare fiind in pole position chiar si la „North American car of The Year”.

  Jaguar electric, autonomie de 100 KM

  Si alti producatori incearca sa-si faca loc printre cei doi lideri, Chevrolet si Nissan. Cel mai suprinzator este Jaguar care a imaginat o supermasina „plug in” cu o autonomie electrica de peste 100 km si cu ajutorul a doua micro-turbine care produc un fast recharge al bateriei, poate rula linistit peste 500 km.

  Mai mult, C-X75 ajunge la 100 km/h in numai 3,4 secunde, iar viteza maxima atinsa este peste 320 km/h! Pentru un hybrid, cifrele sunt de-a dreptul spectaculoase. Desi este doar un concept, tehnologia cu microturbine este foarte promitatoare. Insa nimeni nu stie cat va mai dura pana va fi industrializata.

  Vanzari-record

  De la showul din L.A. nu lipsesc nici conceptele – sunt 15 la numar- unde Nissan are ceva de spus. ELLURE este o noua interpretare a seda- nului, dupa un limbaj vizual inspirat din traditia japoneza, insa dotat cu cele mai moderne tehnologii. Nici Cadillac ULC (Urban Luxury Concept) nu este rau ca exercitiu de stil si propunere de urban premium.

  Show-ul californian este mult mai reusit la aceasta editie – chiar daca unele firme lipsesc, notabil Tesla, companie din acest stat care produce numai EV-uri. Insa nu are stralucirea pe care o asteptam de la un salon de prima marime. In schimb, cele doua vedete ale show-ului -VOLT si LEAF – se vand cu casa inchisa!

  Si „clasicii” au premiere mondiale

  Show-ul american adaposteste si premiere mondiale de masini – sa le spunem – clasice. Cea mai interesanta este premiera noului Range Rover Evoque cu cinci usi, un SUV compact premium cu o capacitate off-road redutabila, dar care poate fi configurat si in versiune 4X2. Cel putin la fel de interesant, daca nu chiar mai spetaculos, este noul Nissan Murano CrossCabrio. In fapt, o ciudatenie daca ne uitam cu atentie.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *