Membrii Asociatiei pentru Promovarea Culturii si Responsabilizare Civica, impotriva proiectului de la Rosia Montana

Zgonea: Luni convoc?m BP reunite la Parlament pentru Comisia special? pentru Ro?ia Montan?
Membrii Asociatiei pentru Promovarea Culturii si Responsabilizare Civica, impotriva proiectului de la Rosia Montana
Membrii Asociatiei pentru Promovarea Culturii si Responsabilizare Civica, impotriva proiectului de la Rosia Montana

In urma deciziei Guvernului Romaniei de a adopta un proiect de lege speciala pentru exploatarea de la Rosia Montana au aparut imediat reactii din partea organizatiilor care se opun proiectului. La 1 septembrie au fost organizate mitinguri de protest in mai mult de 20 de orase din tara. Ne-am alaturat si noi acestor proteste din motivele pe care vom incerca sa le expunem mai jos, sub forma unor argumente pro si contra acestui proiect.

Argumente pro

Argumentul economic: Este vorba de o investitie straina care va crea locuri de munca si va aducevenituri la bugetul de stat. Lucru de care este absoluta nevoie, mai ales acum, in perioada de criza, cand investitiile straine au scazut in mod simtitor. Din datele prezentate de cei de la Gold Corporationvaloarea zacamintelor ce urmeaza a fi exploatate se ridica undeva in jurul a 10 miliarde de dolari (la pretul de 1200 de dolari uncia de aur). Din aceasta valoare, 3 miliarde vor fi incasate de companiile straine furnizoare ale proiectului (cu diverse materiale sau tehnologii care nu se produc in Romania), 3 miliarde vor fi atrasi de companiile romanesti, 2 miliarde vor intra in bugetul de stat sub forma de taxe si impozite, iar profitul investitorului se va situa in jurul a 1,5 – 2 miliarde de dolari. Totul pentru o perioada de maxim 20 de ani cat dureaza exploatarea. Incasarile la bugetul de stat sunt deci aproximativ egale cu profitul investitorului si ar valora aproximativ 100 de milioane de dolari anual.

 

Locuri de munca: in perioada de constructie a proiectului vor fi implicati aproximativ 2000 – 3000 de angajati. In perioada de exploatare (aproximativ 15 ani) se vor crea locuri de munca pentru 600 – 700 de oameni. Trebuie notat ca Gold Corporation are deja 150 – 200 de angajati in zona Rosiei Montana.

 

Argumente contra

 

Riscul pentru patrimoniu: Este cunoscut faptul ca in zona exista o serie de galerii romane despre care specialistii spun ca ar fi unice in lume (mai valoroase chiar decat galeriile romane de la Las Medulas, Spania). Deocamdata acest patrimoniu nu este cercetat si este slab pus in valoare in principal din cauza lipsei de interes a autoritatilor romane. Exploatarea prezinta riscul de a duce la disparitia definitiva a sa.

 

Riscul pentru mediu: Rosia Montana va fi cea mai mare exploatare pe baza de cianuri din Europa. Daca in urma unei exploatari medii de acest tip din Europa se folosesc 1000 de tone de cianuri pe an, exploatarea de la Rosia Montana se vor folosi 13000 de tone.

 

Lipsa de credibilitate a investitorului: Rosia Montana Gold Corporation este detinuta de un consortiu de firme ale caror sedii se gasesc in buna parte in paradisuri fiscale sau in tari in care legislatia referitoare la minerit este foarte laxa. Mai multe detalii pot fi gasite aici. Unul dintre investitorii principali ai consortiului este cercetat de justitia din Franta si Elvetia fiind suspectat de coruptie si spalare de bani. Toate aceste date ridica semne de intrebare cu privire la responsabilitatea pe care si-o va asuma investitorul in urma terminarii exploatarii.

Afecteaza democratia din Romania si manipuleaza opinia publica: Guvernul a aprobat un proiect de lege special pentru exploatarea de la Rosia Montana. Este pentru prima data dupa 1989 cand se aproba un proiect de lege special pentru o companie privata, proiect care incalca unele prevederi constitutionale referitoare la dreptul de proprietate, oferind unui privat dreptul de a face exproprieri in numele statului. Mai multe detalii, aici.

 

Incalcarea unor principii generale si punerea la lucru a institutiilor statului in slujba unor interese private reprezinta un un risc real si un precedent periculos pentru democratia din Romania.

Prima zi de proteste din tara nu a fost aproape deloc reflectata (cu putine exceptii) in mass-media centrala (televiziuni si site-uri de stiri cu trafic mai mare). Este evidenta distorsionarea felului in care a fost transmis un protest impotriva unei decizii care priveste interesul national. Mai multe detalii despre cenzura din presa romaneasca legata de cazul Rosia Montana gasiti aici.

Dezvoltarea economica produsa de acest proiect nu este una durabila. Cresterea economica bazata pe resurse primare poate reprezenta pe termen scurt un pericol pentru celelalte ramuri industriale si nu contribuie pe termen lung la dezvoltarea economica a societatii. Mai multe detalii se pot gasi aici.

Alternativa o reprezinta investitiile in domenii care pot produce dezvoltare durabila.

Avand in vedere toate argumentele pro si contra enumerate mai sus, membri Asociatiei pentru Promovarea Culturii si Responsabilizare Civica au decis sa se opuna exploatarii de la Rosia Montana. Este timpul sa luam atitudine!

Asociatia pentru Promovarea Culturii si Responsabilizare Civica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *