Mic dictionar de termeni ecologici

ACVIFER: Panza sau nivel de apa subteran. Acviferul poate fi poluat prin infiltratii de substante de la suprafata solului sauearthman.jpg din depozitele de deseuri. Poluarea acviferelor constituie o problema majora de mediu, intrucat refacerea ecologica este foarte costisitoare, necesitand masuri complexe si timp indelungat.

ANTECOLOGIE: ramura a ecologiei care se ocupa de studiul relatiilor individului sau ale organismului singular cu mediul. Abordarea ecologica care consta in studierea reactiilor unei singure specii cu mediul sau, independent de speciile asociate.

AUTECOLOGIE: ramura a ecologiei care se ocupa de influenta factorilor abiotici si a celor biotici interspecifici care actioneaza asupra unei specii.

AUTOECOLOGIE: disciplina a ecologiei, care se ocupa cu studiul relatiilor dintre un individ sau o specie cu mediul inconjurator.

ECODEZVOLTARE: Concept operational care implica amenajarea teritoriului in concordanta cu utilizarea lui rationala, mentinerea unor proportii judicioase intre terenurile agricole, paduri si pajisti, drumuri, localitati, precum si asigurarea celor mai bune habitate pentru om si celelalte vietuitoare.

FULERENE: dupa diamant si grafit, este o a treia forma structurata, organizata a carbonului. Existenta lor a fost dovedita in praful interstelar si in unele formatiuni geologice. Au fost obtinute prin sinteza in laborator, pentru care s-a atribuit Premiul Nobel pentru chimie in anul 1996. Aplicatiile practice ale fulerenelor nu si-au gasit inca adevarata dimensiune comerciala, dar primul domeniu de interes a vizat posibilitatile de a furniza sau stoca energie, in pile solare si baterii, sau chiar drept combustibil pentru rachete. Desi teoretic potentialul energetic al fulerenelor este de necontestat, cheltuielile aferente sintezei lor, cel putin cu tehnologiile actuale, nu se justifica.

LACURI UCIGASE: in 1984, in apropierea lacului Mouom, Camerun, au murit 37 de oameni, iar in 1986, peste 1800 de oameni din satele situate in jurul lacului Nyos (tot din Camerun) au murit. Cele doua lacuri nu sunt obisnuite, fiind amplasate in craterele unui lant vulcanic. Dupa cercetarile efectuate s-a aflat cauza, aceasta fiind concentratia mare de dioxid de carbon, adus de izvoarele care se gasesc pe fundul lacurilor. Gazul, datorita presiunii mari de pe fundul lacului, se dizolva in apa, devenind o adevarata bomba chimica daca straturile se amesteca intre ele (cele de la fund cu cele de la suprafata). Aceasta in cazul in care se produce un fenomen natural, cum sunt, de exemplu, alunecarile de teren. Dar exista si lacuri, precum Kiwu (la granita intre Rwanda si Congo), unde, pe langa dioxid de carbon, mai exista si gaz metan care, dupa cercetarile efectuate, erup o data la o mie de ani, nimicind totul in jur.

RADIATIA MEDIULUI: radiatie care provine dintr-o sursa naturala, existenta in mediu, cum ar fi rocile, solul sau invelisul atmosferic, care exclud surse umane. Radiatiile naturale sunt in functie de structura geologica a zonei. Suprafetele de sol, situate deasupra zacamintelor de granit, au un grad de radiatie mai mare decat cel normal. Surse externe de radiatie de mediu sunt considerate: razele provenite din spatiul cosmic, deseurile produse de centralele nucleare, care au contaminat mediul inconjurator, precum si radiatiile emise de ecranele televizoarelor sau cele ale motoarelor care intra in componenta calculatoarelor.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *