Microferme apicole pe bani europeni

Un bacauan le preda cursuri on-line celor interesati sa transforme apicultura intr-o afacere de succes.microferme

Umbla cu un prototip de stup, inventat de el, in portbagajul masinii si ii place sa le impartaseas ca celor interesati secretele unei afaceri de succes. Profesorul bacauan Ioan Rusu s-a ocupat de cand se stie de apicultura, dar, cu doi ani in urma, a avut ideea sa se filmeze in timp ce trebaluieste la stupina si sa posteze filmuletele pe internet (http://apicultura-online.blogspot.com).

In ultima vreme, accesarile s-au inmultit, blogul sau „contabilizand” 50.000 de vizitatori in doua luni. Iar majoritatea sunt interesati de fondurile europene pe care le pot accesa pentru a-si pune pe picioare propria microferma apicola.

Cursuri fara rezultat

E drept ca si in cadrul Directiilor Agricole din fiecare judet se organizeaza cursuri pentru viitorii apicultori. Acestea nu pot asigura insa succesul unei astfel de afaceri. Motivul: viitorii antreprenori in apicultura au neaparat nevoie de practica, altfel proiectul lor e sortit esecu lui.

„De fapt, desi sunt consistente, fondurile europene nu sunt accesate tocmai din cauza ca oamenii nu se pricep la cresterea albinelor”, spune Ioan Rusu.

Si opinia lui e confirmata si de statistici: doar 1,31% din fondurile UE accesate de romani sunt legate de domeniul apicol. „Fiecare persoana ce doreste sa-si faca microferma primeste finantare. Sunt insa multi care incaseaza banii si, pentru ca nu au nicio informatie, nu stiu ce sa faca si se trezesc ca nu le merge afacerea. Banii sunt pierduti”, explica profesorul, care promite ca, in curand, le va pune la dispozitie celor interesati, prin intermediul Directiilor Agricole, un videomanual apicol care-i va ajuta sa-si puna pe roate afacerea.

INVENTIE ROMANEASCA
Stup special pentru mierea bio

Pe bacauanul Ioan Rusu l-a invatat experienta tot ce stie astazi „intr-ale stuparitului”, afacere care-l ajuta sa-si intretina familia. Profesorul si-a infiintat propria ferma in 1995, cu 60 de familii de albine. Acum are 200 si planuri de extindere.

„Inceputul a fost greu. Din lipsa de experienta, cand am inceput stuparitul la vagon, am avut parte de un mare esec. In timpul iernii, din cauza frigului, am mai ramas cu doar 20 de familii din 60, si acelea foarte slabe. Si, mai mereu, primavara, ma trezeam cu un numar mare de familii moarte. Asta, pana acum doi ani, cand am captusit vagoanele cu folie din plastic, lasand doar cate o fanta in dreptul fiecarei familii. Am creat as tfel efectul de sera, caldura s-a conservat, nu mi-a mai murit nicio albina si in primavara am gasit toata mierea. E important de stiut ca iarna, daca in stup e curent si frig, albina mananca din miere ca sa se incalzeasca”, explica apicultorul, care a postat „secretul iernatului” si pe youtube.com.

Bacauanul a devenit renumit printre „cunoscatori” si pentru ca a inventat un stup care protejeaza albinele de daunatori si astfel acestea nu mai trebuie tratate cu substante chimice. Rezultatul: mierea este curata.

„Parazitul Varoa e daunatorul care ataca puternic albinele. In practica apicola, im potriva acestui parazit se foloseste substanta varachet, iar cei care au ferme bio utilizeaza acid oxalic, care e insa mult mai slab. Eu i-am adaugat stupului un -buzunarel-minune-, unde pun o rama oarba la care am acces oricand, fara foaia de inceput a hexagoanelor in care se asaza trantorii. Parazitii vin si depun ouale aici, rama oarba devenind o capcana pentru ei. (…) Mierea pe care o obtin este astfel 100% naturala”, conchide Ioan Rusu.

RESURSE NEEXPLOATATE
Prea putini romani acceseaza fonduri UE

Statisticile Ministerului Agriculturii arata ca, pana acum, au fost depuse doar 2.000 de proiecte in domeniul apicol pentru obtinerea a aproape 30 de milioane de lei – fonduri structurale. Procentul reprezinta insa doar 5% din totalul contractelor din agricultura pentru atragerea de fonduri europene.

„Pana la aceasta data nu a fost insa finalizat niciun astfel de proiect, pentru a se putea face o analiza, bazata pe date concrete, privind rata de succes sau cauza esecurilor”, ne-au transmis oficialii Ministerului Agriculturii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *