Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) s-a dovedit, inca de la infiintarea ei, in 1997, o vaca numai buna de muls. Zeci de milioane de euro din finantarile statului si din cele ale unor institutii financiare internationale au fost risipite pe proiecte care vizau, vezi Doamne!, ajutorarea minerilor ramasi fara loc munca dupa inchiderea minelor.
Purtand nume pompoase, cum ar fi „Inchiderea minelor si atenuarea impactului social” sau „Inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica”, proiectele respective au bagat sume mari in buzunarele multor „baieti destepti” din cadrul Agentiei sau ale unor apropiati ai acestora.
„Revitalizata” prin ordonanta de urgenta nr. 72 din iunie 2005, ANDZM se afla de ceva timp in centrul unui mare scandal politico-financiar cu iz penal. Concret, actualul director al Agentiei, Marcel Hoara, membru PD, este acuzat de sindicalistii din institutie precum si de cei din domeniul mineritului ca a pus agentia la dispozitia fostului secretar de stat de la Industrii, Ionel Mantog, membru de vaza al PD, obligat sa se retraga in urma unor anchete pe care DNA le-a deschis pe numele sau. Hoara este ghidonat nu numai de Mantog, el dovedindu-se a fi si marioneta lui Marin Condescu, seful Federatiei Nationale Mine Energie, unul dintre cei mai influenti lideri sindicali din minerit, dupa arestarea lui Miron Cozma. Un personaj care, la fel ca si Ionel Mantog, este protejat de seful statului. Sub obladuirea fostului ministru Seres si, acum, a lui Varujan Vosganian, Hoara a transformat ANDZM in feuda cuplului Mantog-Condescu.
Hoara calca in picioare sentintele Justitiei
Una dintre „sarcinile” directorului Marcel Hoara, misiune trasata de pedistul Ionel Mantog, este acoperirea si protejarea in continuare a unui contract in valoare de 4,6 milioane de dolari, incheiat cu Gruppo Soges din Italia, pentru consultanta privind Centrele de Afaceri. Conform surselor sindicale din cadrul ANDZM, contractul respectiv a fost adjudecat in urma unei licitatii controversate. Licitatie care in cele din urma a fost suspendata printr-o sentinta definitiva, nr. 1081/17.05.2006, a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a Contencios Administrativ, de catre un alt competitor si anume Parteners Consulting SRL. Insa interesele in derularea respectivului contract sunt atat de mari incat Marcel Hoara a ignorat respectiva sentinta, si a semnat contractul. In prezent, exista pe rol atat un litigiu cat si o cercetare penala. Conform surselor sindicaliste, se pare ca nivelul comisionului incasat este situat undeva la 300.000 USD, iar beneficiari ar fi Ionel Mantog, fost secretar de stat si cel care a contrasemnat contractele, Marcel Hoara, Radu Iacob, fost director al Unitatii de Management Proiect (UMP), Tina Cosmaciuc, actual director UMP, precum si un functionar de la Oficiul Bancii Mondiale pentru Romania, care a avizat favorabil controversata licitatie.