Ministerul Mediului a primit avizul Academiei Romane pentru a declara Delta Vacaresti arie protejata

Ministerul Mediului a primit avizul Academiei Romane pentru a declara Delta Vacaresti arie protejata
Ministerul Mediului a primit avizul Academiei Romane pentru a declara Delta Vacaresti arie protejata

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) va declara Delta Vacaresti din Bucuresti arie protejata, proces pentru care a primit avizul Academiei Romane, a declarat sambata, pentru AGERPRES, Florian Udrea, directorul Directiei Biodiversitate din ministerul de resort.

El a participat sambata la actiunea de ecologizare a Deltei Vacaresti, organizata de Primaria Sectorului 4, Ministerul Mediului si organizatiile nonguvernamentale ‘Let’s Do it Romania!’ si Salvati Dunarea si Delta, unde au fost prezenti in jur de 300 de voluntari, detinuti de la Penitenciarul Jilava si jandarmi.

‘Intentionam sa declaram aceasta zona arie protejata. Am primit avizul Academiei Romane si acum analizam studiul stiintific’, a spus oficialul Ministerului Mediului.

La eveniment si-au facut aparitia si in jur de 15 fosti proprietari ai terenurilor din zona, expropriati in perioada comunista, sustinand ca Ministerul Mediului tergiverseaza procesul prin care pot fi despagubiti.

‘Am o hotarare judecatoreasca, definitiva si executorie pentru un teren in aceasta zona. Am trimis hotararea la Ministerul Mediului, care tergiverseaza acest proces de cinci ani. Mereu mi se raspunde ca solicitarea mea este in analiza’, a spus Ion Marinescu, unul dintre cei 154 de proprietari care detin terenuri in zona.

Ei au afisat bannere cu mesajul ‘Stop coruptiei! Stop tergiversarilor! Stop umilintelor!’.

In replica, Florian Udrea a precizat, pentru AGERPRES, ca procesul de declarare a zonei drept arie protejata nu are legatura cu statutul juridic al terenului, intrucat exista numeroase arii protejate care sunt in proprietatea unor persoane fizice.

Delta Bucurestiului din Lacul Vacaresti, cunoscuta si sub denumirea ‘Delta dintre blocuri’, reprezinta o arie naturala cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei. Lacul Vacaresti a fost conceput de catre administratia comunista ca parte a amenajarii complexe a raului Dambovita si a fost proiectat sa faca parte din sistemul hidrologic de aparare a Bucurestiului impotriva inundatiilor. Lucrarile au fost demarate in anul 1986 dar au fost sistate dupa 1989. La suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle, sau pescarusi.

La 5 iunie 2012, de Ziua Mondiala a Mediului, ministrul de resort Rovana Plumb a anuntat ca va intreprinde toate demersurile legale pentru desemnarea acestui spatiu drept arie naturala protejata.

‘Zona Lacului Vacaresti a fost recucerita de natura. Noi vrem sa ne asiguram ca natura este repusa in drepturi, dar in acelasi timp sa reparam si sa protejam, pentru ca acest loc sa devina o destinatie turistica a Bucurestiului si a Romaniei’, a declarat atunci ministrul Mediului si Padurilor.

La sfarsitul lunii octombrie 2012, Rovana Plumb a precizat ca intocmeste un studiu de fundamentare necesar desemnarii zonei Lacului Vacaresti din Bucuresti ca arie protejata. Sursele de finantare anuntate sunt Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, precum si alocarile bugetare in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu pentru transformarea Lacului Vacaresti in zona de arie naturala protejata urbana.

La 3 iulie 2013, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a reiterat ca amenajarea Lacului Vacaresti este un proiect prioritar al Ministerului Mediului, in cadrul strategiei de prezervare a biodiversitatii. ‘Ministerul Mediului a primit din partea Academiei Romane acordul de transformare a zonei Lacului Vacaresti in arie naturala protejata. Cea mai importanta componenta pe care o avem aici de urmarit este cea legata de situatia proprietatilor din zona lacului, problema care este in atentia comisiei special constituite din minister’, a aratat Rovana Plumb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *