Sesiunea de depunere a dosarelor pentru programul national de imbunatatire a calitatii mediului din acest an se va derula intre 21 septembrie si 12 octombrie, iar suma alocata a fost redusa cu mai mult de jumatate, la 92,4 milioane lei, a anuntat, joi, Ministerul Mediului.
Pe 25 august, reprezentantii ministerului anuntau ca vor organiza intre 1 si 15 septembrie o sesiune de depunere a proiectelor pentru amenajarea sau reabilitarea parcurilor din localitati, iar finantarea totala alocata in 2009 urma sa fie de 200 milioane lei (50 milioane euro).
Programul se adreseaza autoritatilor publice locale care aplica voluntar pentru realizarea proiectelor de dezvoltare si modernizare a spatiilor verzi din localitati, precum si infiintarea de noi parcuri, scuaruri si aliniamente plantate sau reabilitarea celor existente. Selectia solicitantului se face in baza dosarului de finantare depus la registratura Ministerului Mediului si are caracter eliminatoriu.
Potrivit Ghidului de finantare aferent programului de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi, promovat de minister, autoritatile locale din orasele cu peste 100.000 de locuitori pot solicita de la fondul de mediu cele mai mari finantari nerambursabile.
Astfel, acestea pot cere finantari de pana la 2 milioane lei pentru amenajarea unui parc nou, de cel mult 1,5 milioane lei in cazul reabilitarii si extinderii unui parc, respectiv de maximum 1 milion lei pentru reabilitarea unui parc.
Fondurile scad la maximum 1,5 milioane lei pentru amenajarea unui parc nou in orasele care au intre 20.000 si 100.000 de persoane, respectiv la 750.000 lei pentru reabilitarea si extinderea unui parc si la 550.000 lei, daca este vorba doar de reabilitare.
Chiar si comunele cu mai putin de 3.000 de locuitori pot accesa fonduri prin acest program. Suma maxima pentru realizarea unui parc nou este de 500.000 lei, care se injumatateste in cazul reabilitarii si extinderii unui parc existent si ajunge la 200.000 lei pentru reabilitarea unuia.
Solicitantii pot beneficia de finantarea cheltuielilor eligibile aferente a cel mult doua proiecte pe sesiune, cu exceptia municipiilor desemnate a fi poli nationali de crestere. Acestea pot depune mai multe proiecte in cadrul unei sesiuni, iar valoarea totala insumata poate fi de cel mult 6 milioane lei/sesiune.
Sursa: NewsIn