Ministrul Apelor si Padurilor: „Nu a putut sa dispara atata lemn din paduri fara o complicitate, dar asta nu inseamna ca tot personalul face acest lucru”

Ministrul Apelor ?i P?durilor: „Nu a putut s? dispar? atâta lemn din p?duri f?r? o complicitate, dar asta nu înseamn? c? tot personalul face acest lucru”
Ministrul Apelor si Padurilor: „Nu a putut sa dispara atata lemn din paduri fara o complicitate, dar asta nu inseamna ca tot personalul face acest lucru”
Ministrul Apelor si Padurilor: „Nu a putut sa dispara atata lemn din paduri fara o complicitate, dar asta nu inseamna ca tot personalul face acest lucru”

Ministrul Doina Pana a precizat ca sistemul functioneaza foarte bine, „spre disperarea multora”.

„Vreau sa va spun ca functioneaza foarte bine spre disperarea multora, disperarea este uriasa va dati seama sunt care au pierdut nu un cozonac, un tort la cat lemn ilegal au taiat, dar este salutat de agentii economici de buna credinta pentru ca acum e o concurenta corecta pe piata, cei care taiau ilegal inainte veneau si vindeau la preturi mici in detrimentul celor care vindeau legal”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa la Drobeta Turnu Severin ministrul Apelor si Padurilor.

Doina Pana a explicat modul cum functioneaza acest sistem, care controleaza in cele mai mici detalii transporturile de lemne pe teritoriul Romaniei si prin care se urmareste eliminarea taierilor ilegale de lemn.

„Este un program infomatic care in timp real de cand pleaca lemnul din padure si pana ajunge la destinatia finala e urmarit pas cu pas. A plecat de la un program informatic care exista din 2008 si care urmarea tot acest drum al lemnului pentru ca era cerinta unui regulament european, dar nu in timp real. In acest sistem informatic intra de fapt numai lemnul care circula legal. Am discutat cu firma de soft, care mi-a spus ca poate fi extins acest program chiar cu o suma mica, a costat 15.000 de euro extinderea, si presupune doua lucruri ca acest program informatic sa poata fi folosit toti cei implicati, adica ocoalele silvice private si de stat si operatorii economici trebuie sa-si achizitioneze telefoane inteligente pe care noi gratuit le-am instalat softul”, a spus ministrul Doina Pana.

Sistemul informatic a fost creat in asa fel incat se poate verifica lemnul de la taierea din padure pana la intrarea in depozit.

„Daca transportul respectiv e legal se genereaza un cod unic pe care il trec pe avizul de insotire a marfii si abia pe urma pleaca la drum. Am mers pe ideea cand nu vor mai taia ilegal cand nu o sa aiba ce sa faca cu lemnul, daca nu au unde sa-l vanda, unde sa-l valorifice nu mai au de ce sa-l taie. Si atunci am introdus cheia de control sa nu poata intra respectivul transport in niciun depozit pana cand si cei din depozit acceseaza sistemul informatic si verifica ca acel cod este corect. Orice intrare in sistem lasa urme, cine a intrat si ce a interogat. Am prevazut toate situatiile, depozite, piete, gari, vami”, a mai adaugat Doina Pana.

In opinia ministrului Apelor, Padurilor si Pisciculturii prin introducerea acestui „radar al padurilor” s-a ajuns la „un moment zero”, in care taierile ilegale vor fi eliminate. Ministrul este optimist si spune ca s-a „inceput o revolutie in domeniul taierilor de paduri”.

„Cand pleaca lemnul din padure exact ce trebuia sa scrie numai pe avizul de insotire se introduce in telefon. Sistemul informatic e o baza uriasa, cu tot ce exista la nivel national, unde se poate taia, cine e beneficiarul contractului, ce volum de masa lemnoasa, ce specie, deci absolut tot si din aviz recunoaste esti cel care are dreptul sa duci lemnul sau nu”, precizeaza Doina Pana.

Ministrul este de parere ca acest „radar” ii protejeaza si pe angajatii din domeniul silvic, care nu o data au facut fata mafiei lemnului punandu-si vietile in pericol. Pe de alta parte, Doina Pana vorbeste si despre „uscaturile” din domeniul silvuc, despre acei angajati cu complicitatea carora au fost devastate padurile Romaniei.

„Este si un scut pentru personalul silvic pentru ca asa cum este pe buna dreptate si condamnat pentru ca nu a putut sa dispara atata lemn din padurile Romaniei, sa avem versanti intregi defrisati, fara o complicitate, dar asta nu inseamna ca tot personalul silvic face acest lucru. Noi mai avem o statistica, s-a taiat de 5 miliarde de euro, dar avem si peste 500 de spitalizati si 4 morti din randul personalului silvic care a incercat sa apere impotriva mafiilor padurile. Acest sistem ii protejeaza si pe ei pentru ca lucrurile se autoregleaza si eu consider ca este un moment zero in care incepe sa se termine cu taiatul ilegal din paduri si la oa actuala zilinic primesc situatii, dar tot mai putini incearca pentru ca vad nu se poate”, a spus ministrul Doina Pana.

Doina Pana, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura s-a aflat joi in Mehedinti, unde a vizitat stadiul lucrarilor care se efectueaza la Brosteni, lucrari de regularizare a paraului Pesteana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *