12 orase candideaza pentru premiul Capitala Europeana Verde 2017!

    12 orase candideaza pentru premiul Capitala Europeana Verde 2017!
    12 orase candideaza pentru premiul Capitala Europeana Verde 2017!
    12 orase candideaza pentru premiul Capitala Europeana Verde 2017!

    Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor la ciclul competitional Capitala europeana verde 2017 a expirat. S-au inscris urmatoarele orase:

    • Bursa (Turcia)
    • Cascais (Portugalia)
    • Cork (Irlanda)
    • Essen (Germania)
    • `s-Hertogenbosch (Olanda)
    • Istanbul (Turcia)
    • Lahti (Finlanda)
    • Lisabona (Portugalia)
    • Nijmegen (Olanda)
    • Pécs (Ungaria)
    • Porto (Portugalia)
    • Umeå (Suedia)

    „Premiul «Capitala europeana verde» distinge excelenta oraselor care isi pretuiesc mediul inconjurator. Asistam deja la cea de a opta editie a acestei competitii si ma bucur sa vad ca multe dintre marile orase ale Europei s-au inscris – unele din nou – pentru a obtine titlul. Castigatorii de pana acum au oferit exemple care ne pot inspira privind modul in care orasele se pot schimba. Le urez mult succes tuturor candidatilor din cadrul editiei 2017!”, a declarat Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik.

    Premiul „Capitala europeana verde” recompenseaza un oras care ocupa o pozitie de lider pentru un mod de viata urbana ecologica. Aceste orase deschid drumul in ceea ce priveste instituirea unor standarde mai inalte in domeniul dezvoltarii urbane durabile, ascultarea dorintelor cetatenilor si promovarea unor solutii inovatoare la provocarile din domeniul mediului.

    Un grup international de experti va efectua o evaluare tehnica detaliata a fiecarei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ:

    • calitatea aerului ambiant;
    • atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea;
    • ecoinovarea si locurile de munca sustenabile;
    • performanta energetica;
    • zonele urbane verzi care prezinta o utilizare sustenabila a terenurilor;
    • gestionarea integrata a mediului;
    • transportul local; natura si biodiversitatea; calitatea acustica a mediului; cantitatea de deseuri generate si gestionarea acestora; tratarea apelor reziduale, precum si gestionarea apei. In urma evaluarii tehnice, cateva orase vor fi preselectionate pentru titlul din 2017.

    In iunie 2015, orasele preselectionate vor fi invitate sa faca o prezentare in fata unui juriu international. Juriul va evalua angajamentul lor fata de imbunatatirea permanenta a protectiei mediului, nivelul de ambitie al obiectivelor lor viitoare, activitatile lor de comunicare pentru cetateni, precum si masura in care pot reprezenta un exemplu si pot promova bunele practici in alte orase europene. Pe langa faptul ca va fi o sursa de inspiratie pentru alte metropole, orasul castigator va avea o vizibilitate sporita, isi va imbunatati reputatia si atractivitatea pentru vizitatorii, lucratorii si locuitorii de toate varstele.

    Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2015, cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului, la Bristol, Marea Britanie, Capitala europeana verde din 2015.

    Context
    Premiul „Capitala europeana verde” este rezultatul unei initiative a oraselor care promoveaza o abordare ecologica. Conceptul a fost formulat initial la Tallinn, in Estonia, la 15 mai 2006, la initiativa domnului Jüri Ratas, fost primar al Tallinnului, la o intrunire in cadrul careia 15 orase europene si Asociatia oraselor estoniene au semnat un memorandum de intelegere comun privind instituirea acestui premiu.

    Din 2010, cand a avut loc prima editie a competitiei, sapte orase au primit titlul de „Capitala europeana verde”. Titlul a fost castigat pentru intaia oara de Stockholm (Suedia), apoi de Hamburg (Germania) in 2011, de Vitoria-Gasteiz (Spania) in 2012 si de Nantes (Franta) in 2013. Detinatorul actual al titlului pentru 2014 este Copenhaga (Danemarca). Bristol (Marea Britanie) va detine titlul pentru 2015 si il va transmite orasului Ljubljana (Slovenia) pentru 2016.

    Juriul este alcatuit din membri reprezentand Comisia Europeana, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor, Agentia Europeana de Mediu, ICLEI – Guvernele Locale pentru Dezvoltare Durabila, Biroul Pactului Primarilor si Biroul European pentru Mediu.

    Europa este in prezent o societate predominant urbana, peste doua treimi dintre cetatenii europeni locuind in orase si municipii. Multe probleme de mediu cu care se confrunta societatea noastra isi au originea in zonele urbane, dar tot zonele urbane sunt cele in care se concentreaza vointa si capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *