Ministrul Mediului a semnat la Oradea un contract de 44 milioane euro – Finantare pentru managementul deseurilor

Ministrul Mediului a semnat la Oradea un contract de 44 milioane euro - Finantare pentru managementul deseurilor
Ministrul Mediului a semnat la Oradea un contract de 44 milioane euro – Finantare pentru managementul deseurilor

Prezent la Oradea, ministrul Mediului, Attila Korodi, a semnat, ieri, contractul de finantare a proiectului depus de Consiliul Judetean Bihor pentru un „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Bihor”, in valoare de 44 de milioane de euro, ce va fi implementat pana in decembrie 2015.

Prin proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Bihor” se vor realiza o statie de tratare mecano-biologica a deseurilor, in vecinatatea haldei de gunoi din Episcopia Bihor, depozit ce va deservi intregul. De asemenea, se vor amenaja patru statii de transfer a deseurilor, in Beius, Marghita, Salonta si Sacueni, o statie de stocare temporara a deseurilor la Stei, precum si trei statii de sortare a deseurilor care vor fi amplasate in incinta statiilor de transfer de la Beius, Marghita si Salonta. In parelel, vor trebui inchise cele opt depozite neconforme de deseuri aflate la Oradea, Beius, Marghita, Salonta, Alesd, Sacueni, Stei si Valea lui Mihai. Proiectul prevede si dotarea intregului judet cu echipamente pentru colectarea deseurilor reciclabile si a localitatilor din mediu rural cu unitati de compostare individuala a deseurilor biodegradabile. In plus, fata de aceste investitii, va mai fi achizitionata o masina de transport a deseurilor care va deservi statia de transfer aflata la Alesd, precum si sase containere pentru marirea capacitatii de functionare a statiei de sortare existenta la Valea lui Mihai. Operarea sistemului creat prin acest proiect se va face pe sase zone de colectare, ce vor acoperi judetul, fiecare zona avand obiective de investitii bine determinate. Dupa implementarea proiectului, in judet va functiona Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Ecolect Group, care va asigura functionarea sistemului in continuare. „Multumesc pentru interesul acordat in semnarea acestui contract. Este rezultatul a mai multi ani de pregarire si conlucrare intre autoritati in ce inseamna infrastructura de mediu. Obiectivul nostru la nivel national, cu 30 de proiecte similare, inseamna ca majoritatea cetatenilor vor avea acces la un management adecvat al deseurilor. Investitiile acestea nu se vor opri, vom continua in perioada de programare urmatoare, probabil impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, dar putem spune ca Ministerul Mediului va fi activ si in urmatorii sapte ani”, a precizat Korodi Attila. Acesta a atras atentia primarilor din Bihor cu privire la obligatiile asumate fata de UE, in ce priveste inchiderea depozitelor neconforme. Ministrul a mai subliniat ca investitiile din acest proiect vor fi o „infrastructura complementara la ceea ce exista deja la ora actuala”, municipiul Oradea avand proiecte derulate cu parteneri privati, precum Deponeul ecologic, operat de societatea Eco Bihor.

Gunoi transformat in energie

In acest sens, ieri, ministrul Mediului, Korodi Attila, a participat si la inaugurarea instalatiei de captare al biogazului produs din deseurile depozitate la halda ecologica a Oradiei, aflate in administrarea operatorului de Eco Bihor. Aceasta realizat un sistem de captare a biogazului produs din deseurile depozitate, care astfel este transformat in energie electrica, iar energia este furnizata in sistemul national de distributie al energiei. Suprafata totala a depozitului este de 23,7 hectare, fiind compusa din 6 parcele. In prezent depunerea deseurilor se realizeaza in parcela a doua, aceasta fiind asa-numita celula activa, in folosinta. Prima parcela a fost deschisa in anul 2005 si disponibila pana in luna mai a anului 2011, dupa care, in conformitate cu acordul de mediu, si legislatia in vigoare, a fost acoperita provizoriu cu un strat de pamant. In prezent, se capteaza biogazul din aceasta celula, care se produce prin descompunerea anaeroba a deseurilor si prezinta un continut de metan in proportie de peste 40%. „Din biogazul captat, generatorul compus din doua motoare (putere de 250 kW/h fiecare) produce energie electrica si energie termica”, a precizat Pasztai-Zoltan, reprezentanul Eco Bihor. Instalatia inaugurata ieri, in prezenta ministrului Mediului, Korodi Attila, poate produce cantitatea de 0,5 MW/h energie electrica, ceea ce reprezinta necesarul de energie al unei mici localitati. La capacitatea actuala de 0,5 MW/h, calculand cu 0,055 euro/kWh, venitul generat de statia CHP poate sa atinga valoarea de 200.000 euro/an. „Aici la Oradea, exista o baza foarte solida care sa ofere servicii de calitate. In cei sase ani de cand nu am mai fost la Oradea, s-au schimbat multe lucruri, in bine. O investitie privata, onesta, pe piata poate sa contribuie la cresterea calitatii mediului. Depozitarea este, insa, ultima solutie, pana atunci trebuie sa mai vorbim de recliclare, valorificarea biomasei etc.”, a declarat ministrul Mediului, Korodi Attila. Investitia realizata de catre Eco Bihor, in parteneriat cu o firma din Cluj-Napoca, se ridica pana la 1 milion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *