Parcul National Vacaresti din Bucuresti mai face un pas inainte. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat pentru Ziare.com ca astazi cel mai tarziu semneaza hotararea de guvern pentru intrarea in avizare interministeriala a proiectului.
Cel mai tare obiectiv turistic al Bucurestiului, mai important decat Casa Poporului Interviu cu fondatorul Parcului National Vacaresti
„Ajungem la finalul dezbaterii publice. Vedem apoi care sunt corectiile semnalate in aceste dezbateri publice, intram in avizare interministeriala si facem o procedura clasica de aprobare in guvern.
Daca in dezbateri nu au aparut blocaje semnificative, in iulie se inchide din punct de vedere al actului juridic legal care sa defineasca aria respectiva. Apoi vor urma alte proceduri: decizia care atribuie custodia pentru zona respectiva, custodele trebuie sa gaseasca resursele financiare si sa intocmeasca planul de management. Aceasta va da regulile prin care va exista acel parc natural.”
Attila Korodi spune ca in acest proiect Ministerul Mediului va fi in permanenta legatura cu organizatiile internationale si cu Muzeul Antipa.
„Dorim sa aducem proiecte de educatie acolo, iar parcul sa intre nu doar intr-un circuit recreativ, ci intr-unul creativ, educational. Oamenii sa inteleaga fenomenul exceptional creat acolo, sa inteleaga ce inseamna natura. Muzeul Antipa va putea crea si proiecte muzeale deschise”.
L-am intrebat pe ministrul Korodi daca peste 5 ani ne vom putea plimba prin Parcul National Vacaresti: „Da, sunt convins. Eu cred ca Bucuresti, ca o capitala europeana, are o sansa. Sigur vor mai aparea probleme birocratice. De exemplu, conflictul cu concesionarul original care a dat faliment. Din punct de vedere administrativ vor fi momente in care vom vedea si o parte sumbra a povestii, dar custodele si ONG-urile sper sa vada partea frumoasa, sa fie o evolutie constanta, iar Ministerul Mediului sa rezolve aceste probleme gri”.
Parcul Natural Vacaresti va ocupa zona naturala cuprinsa intre Calea Vacaresti, soseaua Oltenitei, soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei. In aceasta zona, cunscuta sub numele Delta Vacaresti, a aparut un fenomen exceptional, adica un ecosistem natural specific unei delte.
Delta Vacaresti va fi primul parc natural urban din Romania si va fi arie protejata. In urma cu putin timp, mai multe ONG-uri au inaugurat Observatorul Parcului Natural Vacaresti, la etajul 17 al unui turn.
Cititi maine pe Ziare.com un interviu cu ministrul Attila Korodi, despre delicatele subiecte Rosia Montana, gaze de sist, aparare impotriva inundatiilor si programul Casa Verde.