
Cancerul gastric, inainte o boala specifica decadei 60 – 70 ani, apare acum frecvent la 30 – 40 ani, iar mortalitatea in randul bolnavilor este foarte ridicata, intrucat acestia ajung tarziu la medic, a declarat, medicul Mircea Beuran, seful Clinicii de chirugie II la Spitalul Floreasca.
„Cel mai tanar pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul Floreasca are 18 ani. Inainte decada pentru acesta boala era 60 – 70 de ani, acum vorbim de 30 – 40 de ani”, a spus Beuran, precizand ca incidenta cancerului gastric este de 6 – 7 cazuri la 100.000 de locuitori si ca rata mortalitatii este mare, pentru ca boala este depistata tarziu.
El a aratat ca, pentru a depista boala timpuriu, medicii de familie trebuie sa le recomande pacientilor sa faca endoscopie de la primele semne de disconfort: durere, greata, varsaturi.
In schimb, pacientii din Romania merg la medic in stadii avansate, cazuri in care eforturile medicilor sunt foarte mari, ca de altfel si costurile.
Potrivit medicului, pentru a preveni cancerul gastric este importanta o alimentatie zilnica in care micul dejun sa fie cel mai consistent, pranzul echilibrat, iar „cina sa fie data altora”.
Totodata Beuran a recomandat alimentatia bogata in fructe, legume proaspete si fibre si cu mai putine grasimi si dulciuri. De asemenea, consumul de alcoolul trebuie redus, iar fumatul oprit, potrivit medicului.
Mircea Beuran a participat, vineri, la cel de-al V-lea workshop organizat de Departamentul de Chirugie al Universitartii de Medicina „Carol Davila” si Societatea Romana de Chirugie, cu tema „Cancerul gastric”.