Solutiile presedintelui Iohannis pentru criza demografica

Solu?iile pre?edintelui Iohannis pentru criza demografica
Solutiile presedintelui Iohannis pentru criza demografica
Solutiile presedintelui Iohannis pentru criza demografica

Romania se confrunta cu una din cele mai acute crize demografice din istorie, fapt care afecteaza insasi supravietuirea biologica a natiunii. In campania electorala, Klaus Iohannis a fost atacat de senatoarea PSD Gabriela Vranceanu Firea, purtatoarea de cuvant a candidatului Victor Ponta, pentru ca nu are copii si din aceasta cauza “nu ar fi bun” pentru a ocupa functia prezidentiala. Desi nu are urmasi directi, cauzele fiind de natura fiziologica, presedintele ales Klaus Iohannis a inclus in programul sau, publicat inca inainte de scrutin, un capitol intreg dedicat problemei demografice. 

Redam in randurile urmatoare integral capitolul intitulat “Demografia – o provocare pe termen lung”:

Viitorul Presedinte al Romaniei trebuie sa abordeze o provocare pe termen lung pentru natiunea noastra, o provocare despre care nu s-a vorbit in mod serios si responsabil la nivelul clasei politice: reducerea dramatica a populatiei tarii noastre si perspectiva accentuarii acestui trend in urmatorii ani.

In cei 25 de ani de la Revolutie, populatia a scazut cu peste 3 milioane de locuitori, iar efectele acestei realitati sunt deja observabile si, intr-un viitor deloc indepartat, vor deveni din ce in ce mai pregnante. Daca nimic nu se schimba in abordarea acestei probleme si la nivelul functionarii economiei si sistemelor publice in ansamblu, scenariul este unul pesimist, cu o Romanie ajunsa la jumatatea acestui secol la 14 milioane de locuitori, dintre care un sfert vor avea peste 65 de ani.

Fenomenul declinului demografic a afectat in mare parte si statele occidentale dezvoltate, fiind insa mai accentuat in tarile foste comuniste, pe fondul socurilor economice si sociale ale tranzitiei. Chiar daca nu exista raspunsuri universal valabile cu privire la cauzele acestui fenomen, ca natiune si societate, suntem datori sa privim aceasta problema in perspectiva.

Declinul populatiei va insemna scaderea abrupta a fortei de munca si va avea consecinte economice majore. Cresterea productivitatii si volumului investitiilor de capital vor fi insuficiente, chiar si in cele mai optimiste scenarii, pentru a suplini reducerea numarului de consumatori si a fortei de munca. Ne vom confrunta cu un PIB in scadere, in ciuda oricaror masuri economice luate si cu o presiune uriasa asupra functiei sociale a statului, in special asupra sistemelor de asigurari sociale. Nici modificarile din sistemul de pensii nu vor fi suficiente singure pentru a raspunde acestei realitati.

Ca Presedinte al Romaniei, consider ca misiunea mea este sa pun fundamentele unei constructii durabile in timp si sa las in urma raspunsuri nu doar la problemele curente ale societatii, ci si la cele care vor afecta generatiile viitoare. Urmatorii 10 ani vor fi decisivi pentru evolutia si istoria acestei natiuni. Astazi si in urmatorul deceniu, de fapt, dam raspunsul la o intrebare cruciala: vrem ca Romania sa existe ca natiune puternica si prospera sau sa ramana la periferia Europei? Depopularea ar fi, pana la urma, esecul Romaniei, ca proiect de tara.

Acesta este un viitor probabil, in conditiile lipsei de constientizare si de actiuni concrete, dar nu este un viitor obligatoriu. Avem exemplele altor state, precum Franta, care s-a confruntat cu o problema demografica, dar care, printr-un set de politici coerente, a reusit sa-i raspunda cu succes in doar un deceniu si este, astazi, singurul stat european care nu se afla in declin demografic. Asadar, se poate, exista solutii. In esenta, modelul francez a presupus suport financiar, insa concentrat catre familiile de salariati sau de conditie economica medie si un pachet de servicii de suport pentru familiile cu copii (crese, gradinite, ingrijirea copilului). Linia generala era scaderea costului de oportunitate de a avea un copil.

Orice demers de raspuns la problema demografica porneste de la recunoasterea si dezbaterea acesteia. Ca mediator intre stat si societate, Presedintele Romaniei este personalitatea chemata in cel mai inalt grad sa initieze o asemenea dezbatere. Voi face acest lucru pornind de la o viziune a unei politici sociale centrata pe copil si vazuta ca investitie in viitorul Romaniei.

Pentru orizontul anilor 2015-2020, voi propune spre dezbatere mai multe directii de actiune. Prima dintre ele vizeaza iesirea din mentalitatea de austeritate atunci cand vine vorba de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului si adoptarea unor masuri in acest sens care sa nu descurajeze natalitatea.

A doua directie urmareste cresterea accesului la servicii de gradinita si cresa. Putem avea in vedere inclusiv introducerea unor tichete pentru subventionarea costului acestor servicii, cu impact in bugetul gospodariilor. In prezent, exista asemenea tichete, dar ele sunt suportate exclusiv de angajatori, in regim voluntar.

In al treilea rand, in perspectiva anului 2016, ca Presedinte al Romaniei, voi propune gandirea unui sistem de deduceri personale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri potrivit Codului Fiscal, tintit pentru persoanele care au copii in ingrijire. Spre deosebire de deducerile din prezent, cuantumul acestora trebuie sa fie sesizabil in bugetul individual sau al gospodariei. Masura este menita sa sprijine natalitatea responsabila.

In fine, consider ca este necesara intarirea capacitatii de planificare strategica privind politicile in domeniul populatiei, prin care sa fie gestionat riscul declinului demografic. Aceasta presupune depasirea paradigmei copilului ca subiect al actiunii de asistenta sociala (protectia copilului) sau de combatere a saraciei. Voi propune un pact national pe tema politicilor cu privire la copil si populatie, la care voi chema toate fortele politice si sociale.

Problema demografica este direct corelata cu abordarea pe care o avem in domeniul economic, cu educatia si sanatatea, de aceea toate temele pe care le-am lansat in acest proiect prezidential converg intr-o viziune unitara. Fara o clasa de mijloc puternica si fara o economie competitiva, fara o imbunatatire a starii de sanatate a populatiei, fara o educatie care sa ofere sanse de viitor, fara un sistem de pensii sustenabil, nu vom putea raspunde eficient acestei provocari.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *