Mirosul ne ajuta sa ne facem prieteni

0
319

Oamenii stabilesc daca plac sau nu pe cineva pe care tocmai l-au intalnit prin intermediul mirosului, releva un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Northwestern.

Pentru a stabili daca mirosul subliminal afecteaza preferintele sociale, voluntarii, care au participat la studiu, au fost rugati sa miroasa trei sticle cu diferite arome. Cele trei sticle miroseau a lamaie (miros care este asociat cu o stare de bine), a sudoare (miros considerat ca fiind respingator) si a eter (un miros neutru care nu lasa nici o impresie).

Felul in care miroseau sticlele varia de la foarte puternic la abia perceptibil. Majoritatea participantilor nu au simtit nimic cand au mirosit sticlele cu nivele abia perceptibile de substanta. Dupa ce au mirosit sticlele, voluntarilor le-au fost aratate diferite fete cu expresii neutre. Ei au fost rugati sa spuna daca fata era una placuta sau o fata nesuferita si dezagreabila. Bineninteles ca majoritatea participantilor s-au lasat influentati de felul mirosului care l-au simitit. Astfel, daca mirosul simtit era de lamaie si fata era un placuta.

Daca mirosul era de sudoare fata devenea una dezagreabila. Singurii care nu s-au lasat influentati au fost cei care aveau mirosul foarte fin si simteau mirosul si daca era abia perceptibil. Acesti oameni au fost capabili sa separe mirosul de imaginea din fata lor si sa analizeze cu obiectivitate situatia data. Studiul atrage atentia asupra faptului ca mirosul este foarte important in viata noastra si ca ne influenteaza alegerile pe care le facem. Mai mult, este pentru prima data cand se demonstreaza ca mirosul afecteaza in proportie foarte mare perceptia asupra unei persoane si ajuta la construirea vietii sociale a individului.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.