Mistretii si caprioarele au distrus peste 1.000 de hectare de culturi

„Situatia s-a agravat din 2001 -2002, de cand nu mai putem sa obtinem recolte din cauza pagubelor aduse de animalele salbatice”, a declarat dr. Paul Stelica Malaestean

„Animalele salbatice au distrus peste 1.000 de hectare cu orz, rapita, grau si lucerna, din cadrul fermelor societatilor comerciale SC EXIM AGRO – OVIS MPS SRL, SC OVEG MPS SRL si Exploatatia Agricola PMS, din zonele limitrofe ale padurilor din Fibis si Pischia, judetul Timis. Situatia este atat de grava, incat nu mai este nicio sansa de a mai fi salvate culturile”, a precizat dr. Paul Stelica Malaestean, reprezentantul celor trei societati, ieri, la fata locului. El este, evident, disperat ca nu poate lua nicio masura, pentru a putea opri invazia animalelor salbatice, iar autoritatile silvice nu fac nimic pentru a pune capat dezastrului. Dar problema este cu mult mai grava, fiindca nu este vorba de distrugerile de la cele trei ferme, ci si de la celelalte culturi, ale tuturor satenilor din localitatile Fibis, Masloc, Remetea Mica sau din celelalte sate din jurul padurilor. „Este vorba de cel putin 350 de hectare, unde porumbul si floarea soarelui nu au nicio sansa de a creste si a ajunge la maturitate, din cauza animalelor salbatice si autoritatile nu iau nicio masura. Satenii au renuntat sa mai faca semanaturi”, a declarat Ioan Ignat, viceprimarul de la Fibis.
„Eu lucrez in pierdere!”
„Eu lucrez in aceasta zona din 1988, iar probleme cu vanatul au fost intotdeauna, dar pana in ’90, nu au fost atatea probleme, fiindca stapanul, adica partidul comunist, a fost acelasi si la vanat, si la terenuri. Dupa „90, dupa ce proprietarii au intrat in posesia terenurilor, au aparut problemele. Dar situatia s-a agravat din 2001 -2002, cand nu mai putem sa obtinem culturi din cauza pagubelor aduse de animalele salbatice”, a declarat dr. Malaestean. Dusmanii de neoprit sunt cerbii, caprioarele, lopatarii si, cei mai periculosi, mistretii, care fac ravagii si distrug totul in cale. Acest lucru se repeta in fiecare zi. „Noi suntem in litigiu cu Directia Silvica Timisoara (DST), au fost facute constatari la pagube, dar au fost numai experti din partea dansilor, din partea noastra nu au fost. De asemenea, au fost experti din comuna Fibis, Masloc si Directia Agricola, pentru a fi constatate pagubele. In urma constatarilor, am ajuns in instanta. Ei sustin ca pagubele sunt prea mari si ne judecam. Urmeaza anul 2008, cand pagubele vor fi foarte mari. Estimez la 20 – 25 de miliarde de lei vechi. Lucrez 2.400 hectare, iar zona limitrofa cu padurile de la Pischia, Sarlota, Remetea Mica se intinde pe 15 kilometri. E terenul meu, sunt banii mei si lucrez in pierdere”, a spus dr. Malaestean.
Vor gard in jurul padurilor si hrana la animale, in padure
Conform fermierilor, distrugerile pe fiecare parcela variaza intre 10% -60%. Paul Stelica Malaestean acuza padurarii ca nu fac nimic pentru a tine animalele salbatice departe de culturi. „Nu vezi nici un padurar aici, dar cand facem evaluari la pagube, vin in grupuri, in rest, nu vezi niciunul pe camp”, s-a plans fermierul.
Solutiile par simple, dar greu de infaptuit. Fermierii cer ca padurea sa fie incercuita cu gard rezistent si, daca se poate, cu curent electric de joasa tensiune, iar animalele sa primeasca hrana in padure, pentru a nu rupe gardurile si a iesi dupa mancare. Problema este ca legislatia nu prevede despagubiri, in ceea ce priveste distrugerile culturilor de animale salbatice, prin urmare, pierderile sunt totale din partea fermierilor. „Am patru procese pe rol, plus celelalte, din alti ani”, a declarat avocatul Arcadie Anastasescu. Florian Borlea, directorul Directiei Silvice Timis, a spus ca, intr-adevar, DST este in proces cu Malaestean si asteapta ca instanta sa dea verdictul. „Noi suntem o institutie de stat si aplicam niste proceduri stas, in aceste cazuri”, a declarat Borlea.

Sursa: Ziua de Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *