Primii batracieni monogami au fost descoperiti in padurile tropicale din America de Sud. Testele genetice realizate asupra speciei peruviane de broaste Ranitomeya imitator au dovedit ca femelele si masculii isi raman fideli de-a lungul intregii vieti, BBC.
Marimea ochiurilor de apa in care isi depun ouale le impiedica pe broaste sa se indeparteze prea mult de viata de familie.
Biologul Jason Brown, de la East Carolina University, din Greeville, Carolina de Nord, sustine ca aceasta este prima descoperire a unui batracian cu adevarat monogam.
In ultimii ani s-au facut cercetari aprofundate ale obiceiurilor broastelor din specia Ranitomeya imitator.
Dupa imperechere, femela depunde ouale pe suprafata unor frunze. Masculul le preia si le transporta pe spate, unul cate unul, pana la ochiurile de apa care se strang in frunzele bromeliadelor.
Fiecare dintre nou-nascuti urmeaza sa fie plasat intr-un mic ochi de apa. Atunci cand noului nascut ii este foame, masculul cheama femela care il hraneste cu un ou nefertilizat.
Pe langa faptul ca masculul si femela se ajuta in cresterea progeniturilor, ei isi raman fideli pentru tot restul vietii.
Testele genetice au indicat faptul ca alte broaste cu care specia Ranitomeya imitator este inrudita s-au dovedit a fi foarte diferite din punct de vedere sexual.
Cercetatorii sunt de parere ca daca ochiurile de apa in care broastele traiesc ar fi fost de dimensiuni mai mari, probabil ca broastele nu ar fi ramas fidele si nici preocupate de cresterea in comun a progeniturilor.
Sursa: TVR