Munca in gospodarie reduce riscul de aparitie a cancerului

Munca în gospod?rie reduce riscul de apari?ie a cancerului
Munca in gospodarie reduce riscul de aparitie a cancerului
Munca in gospodarie reduce riscul de aparitie a cancerului

Un studiu realizat pe mai mult de 200.000 de femei din 9 tari ale Europei a indicat ca munca in gospodarie are beneficii surprinzatoare, putand reduce riscul de aparitie a cancerului la san cu pana la 30%.

Treburile casnice obisnuite – stergerea prafului, spalarea dusumelei, curatarea cu aspiratorul etc. – s-au dovedit a avea un rol protector surprinzator de mare, mai puternic decat al sportului si decat acela al unei slujbe ce implica activitati fizice.

Studiul, realizat de Cancer Research UK, a inclus femei care petreceau, in medie, 16-17 ore pe saptamana gatind, spaland si facand curatenie.

Oamenii de stiinta cunosteau de multa vreme faptul ca exercitiul fizic reduce riscul aparitiei cancerului de san, probabil prin intermediul unor schimbari hormonale sau metabolice. Insa nu era clar cat de mult trebuie sa exerseze femeile si ce tip de exercitii sunt mai eficace.

De asemenea, majoritatea studiilor anterioare au analizat legatura dintre exercitiile fizice si riscul cancerului mamar doar la femeile aflate in perioada de post-menopauza.

Aceste nou studiu, insa, a cercetat legatura dintre cei doi factori atat la femeile aflate in perioada de pre-menopauza, cat si cele in faza de post-menopauza, si a analizat mai multe tipuri de activitati, inclusiv munca, petrecerea tipului liber si activitatile gospodaresti.

Toate formele de activitate fizica, combinate, au redus riscul cancerului mamar la femeile aflate in post-menopauza, dar nu au avut niciun efect vizibil in cazul femeilor aflate in perioada de pre-menopauza.

Dintre toate activitatile, numai treburile gospodaresti s-au dovedit a reduce riscul aparitiei bolii la ambele categorii de femei: cu cca. 30% la femeile in perioada de pre-menopauza si cu 20% la cele aflate in faza de post-menopauza.

Femeile participante la studiu au fost studiate, in medie, pe o perioada de 6,4 ani, timp in care au aparut 3.423 cazuri de cancer mamar.

Autorii – un grup international de cercetatori – sugereaza ca formele moderate, dar constante de activitate fizica, cum sunt treburile casnice, ar putea fi mai eficiente in reducerea riscului de cancer mamar decat formele mai intense, dar mai putin frecvente de exercitiu, cum este sportul practicat in timpul liber.

Dr. Lesley Walker, din cadrul organizatiei Cancer Research UK, a amintit ca mentinerea unei greutati normale a corpului este, de asemenea, un factor care micsoreaza riscul de aparitie a cancerului la san, iar alaturi de acest element, un nivel moderat de activitate fizica, realizat in mod foarte simplu, prin activitati casnice obisnuite, poate fi un factor care contribuie la reducerea riscului de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *