Muntii Fagaras ard de o sptamana

Muntii Fagaras ard de o sptamana

640 de hectare de padure rase de pe suprafata pamantului. Sapte zile de foc in Masivul Fagaras. Aproximativ 100 de persoane se lupta cu flacarile in zona golului Alpin de pe Valea Bratila, Varful Netotu si Varful Rosu-Muntele Groapa. Pompierii sunt neputinciosi in fata flcacarilor. Zilele trecute s-a intervenit cu elicopterul insa nici acesta nu a reusit sa stinga flacarile care distrug hectare de padure.

Elicopterul nu a reusit sa stinga focul

Flacarile imense din Masivul Fagras au ras sute de hectare de padure de pe suprafata pamantului. De sapte zile ard padurile din zona golului Alpin de pe Valea Bratila, Varful Netotu si Varful Rosu unde incendiul s-a intins pe o suprafata de 640 de hectare. 96 de persoane, pompieri-militari, lucratori ai ocoalelor silvice si ai altor institutii, pompieri voluntari se lupta cu flcarile. Vineri si sambata a intervenit si un elicopter cu pulbere insa nu a reusit sa stinga flcarile. Asadar pompierii in momentul de fata intervin cu mijloace de prima interventie, lopeti, batatoare, vermorele, bidoane cu apa. Actiunea este extrem de grea pentru ca nu exista apa in zona. Pentru a acorda ajutorul pompierilor, 47 de militari profesionisti de la UM 01261 si UM 01225.

Un nou incendiu la muntele Zanoaga

Sambata, in comuna Leresti, muntele Zanoaga a mai fost sesizat un alt incendiu izbucnit la litiera padure. 12 militari profesionisti au intervenit cu un autocamion de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Incendiul s-a manifestat pe o suprafata de trei hectare. Aici militarii au intervenit cu mijloace de prima interventie si au creeat o banda de delimitare prin defrisare astfel focul nu a mai ajuns la padure. In continuare pompierii se chinuie sa stinga focul si aici.

Si Serviciul Public Salvamont a luat parte la operatiunile desfasurate in Muntii Fagaras, pentru stingerea incendiilor de vegetatie. Ei au dat o mana de ajutor si la incarcarea elicopterului cu o pulbere speciala care sa fie aruncata in flacari. „Pulberea are in compozitie o substanta care, aruncata in focarul incendiului, degaja foarte mult dioxid de carbon care inabuse flacarile”, a declarat seful Serviciului Public Salvamont Arges, Ion Sanduloiu. Totodata, in baza cunostintelor si informatiilor furnizate de salvamontisti, unitatile de politie, ISU, jandarmi, precum si cele de la Directia Silvica, implicate in actiunea de stingere a incendiilor, au beneficiat de o imagine de ansamblu a situatiei si a cailor de abordat. „Am recomandat trasee, am ajutat la caratul materialelor si am dat o mana de ajutor acolo unde a fost nevoie”, a mai spus Sanduloiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *