NASA: Explozia meteoritului care a cazut in Rusia a fost de 30 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima

  0
  406
  NASA: Explozia meteoritului care a c?zut în Rusia a fost de 30 de ori mai puternic? decât bomba de la Hiroshima
  NASA: Explozia meteoritului care a căzut în Rusia a fost de 30 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima
  NASA: Explozia meteoritului care a cazut in Rusia a fost de 30 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima
  NASA: Explozia meteoritului care a cazut in Rusia a fost de 30 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima

  Explozia meteoritului in Rusia s-a produs la o distanta de aproape 50 de kilometri deasupra solului si a fost de 30 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima, spun specialistii de la NASA. Acestia mai sustin ca dimensiunea corpului ceresc a fost mai mare decat se credea anterior. Intre timp, situatia revine la calm in regiunea unde meteoritul s-a dezintegrat in straturile inferioare ale atmosferei terestre. Potrivit unui recent bilant, comunicat de autoritatile ruse, peste o mie de persoane au fost ranite.

  Potrivit specialistilor de la NASA, diametrul meteoritului   care s-a dezintegrat deasupra a trei orase din zona muntilor Ural, era de 17 si nu de 15 metri, iar greutatea de 10 tone, cu trei tone mai mult decat a fost estimat initial. In acelasi timp, energia degajata in timpul exploziei corpului ceresc  a fost de 500 de kilotone, adica de 30 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima. Drumul meteoritului de la intrarea in atmosfera si pana la distrugerea sa a durat aproape 33 de secunde. Un specialist din cadrul NASA a afirmat ca straturile inferioare ale atmosferei au jucat rolul de scut. Chiar daca unda de soc a distrus ferestrele cladirilor, atmosfera a absorbit majoritatea energiei exploziei. Potrivit autoritatilor de la Moscova, peste o mie de persoane,  printre care aproape 300 de copii, au fost ranite in urma caderii meteoritului.

  Specialistii rusi au explicat numarul mare al ranitilor prin faptul ca, la auzul puternic al exploziei, multi oameni s-au apropiat instinctiv de ferestre pentru a vedea de unde vine  zgomotul. Insa, unda de soc a lovit geamurile si a imprastiat bucati de sticla. Locurile unde au cazut partile mari din meteorit au format cratere adanci, care, spun martorii, par desprinse din filmele despre apocalipsa. Ministerul rus al Apararii a anuntat ca a identificat unul de aproape opt metri in gheata lacului Cerbakul, de langa Celiabinsk.

  Armata rusa a ajuns imediat la fata locului, iar unitatile de protectie biologica, chimica si anti-radiatii au intrat in alerta ridicata. Potrivit oamenilor de stiinta, meteoritul care a cazut in Rusia  provine din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter.

  Specialistii spun ca era nevoie ca telescoapele sa fie indreptate in directia potrivita si la momentul potrivit  pentru ca acest corp ceresc sa fie zarit inainte de impact.

  Pe de alta parte, autoritatile spun ca acest corp ceresc ar fi putut produce urmari mult mai grave, intrucat in  zona unde s-a dezintegrat se gasesc numeroase institute de cercetare privind armele nucleare si chimice.  Oficialii rusi au anuntat, astazi, ca nivelul radiatiilor in regiune a ramas nemodificat. La doar cateva ore dupa evenimentul din Rusia, potrivit abcnews.com, un meteorit de mici dimensiuni s-a dezintegrat deasupra orasului San Francisco. Totodata, locuitori din orasele Santa Clara, Fairfield, Fresno si Stockton au declarat ca au observat o lumina orbitoare pe cer. Insa astronomii americani sustin ca  fenomenul este unul comun, care se intampla de cateva ori pe zi,  iar populatia nu trebuie sa intre in panica. Conform specialistilor, peste 15.000 de tone de obiecte spatiale ajung pe Pamant in fiecare an.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.