Natura dispare vazand cu ochii

Urbanizarea, industrializarea si agricultura intensiva distrug natura, iar refacerea ei va dura milioane de ani.

O patrime din speciile de animale existente pe glob va disparea in mai putin de 20 de ani daca ritmul actual de distrugere a padurilor tropicale umede continua. Refacerea ecosistemelor pe care omul le distruge atat de usor va dura zece milioane de ani, dupa cum avertizeaza cercetatorii americani.

James Kirchner, geolog la Universitatea Berkeley din California, si Anne Well, antropolog la Universitatea Duke din Carolina de Nord, au evaluat timpul necesar restaurarii biodiversitatii, in conditiile in care astazi ecosisteme intregi dispar vazand cu ochii. Specialistii americani au ajuns la concluzia ca disparitiile speciilor de plante si animale cauzate de activitatile omului vor afecta biodiversitatea pentru milioane de ani de-acum incolo.

Cercetatorii au spus ca de-a lungul timpului geologic au existat 17 perioade care s-au soldat cu disparitii masive ale speciilor de plante si animale. Aceste extinctii au avut la baza cauze naturale, precum schimbari climatice sau catastrofe naturale si au fost urmate de o refacere a ecosistemelor. Astazi insa, specii intregi pier ca urmare a urbanizarii, industrializarii si a agriculturii intensive. In felul acesta, omul continua sa distruga biotopuri intregi, exercitand asupra bio-diversitatii o presiune ini-maginabila.

Cea mai grea extinctie din istorie

In ultimele patru secole, omul a provocat disparitia a 151 de specii de vertebrate superioare.
Pe toate continentele au disparut multe specii de mamifere si pasari ale caror populatii initiale erau foarte numeroase. Disparitiile au avut drept cauza vanatoarea irationala. Specialistii in evolutie spun ca in cursul perioadelor geologice, o data la o suta de ani nu disparea, in medie, decat o singura specie de vertebrate.

In ultimii 400 de ani, viteza de disparitie a speciilor a atins cote alarmante: o data la 2,7 ani, mai disparea cate o specie. Daca insa ne referim la ceea ce se intampla astazi aceasta din urma cifra este derizorie. In zilele noastre, ritmul de disparitie a tot ceea ce inseamna viata pe pamant este de mii de ori mai mare decat ceea ce se intampla in perioadele geologice.

Distrugerea padurilor tropicale, foarte grava

Una dintre cauzele principale ale disparitiei abuzive a florei si faunei este distrugerea padurilor tropicale umede de catre om, dupa cum spun cei doi cercetatori americani. In aceste paduri traiesc jumatate din speciile cunoscute si marea majoritate a celor necunoscute. Distrugerea padurilor tropicale are un impact major mai ales asupra speciilor endemice (cele care traiesc doar intr-o arie geografica). Padurile tropicale sunt caracterizate prin multe specii care ocupa o portiune geografica restransa si reprezinta niste ecologice limitate.

De exemplu, in ultima vreme, in insula Maurice, au disparut, din aceasta cauza, 19 specii de plante, iar multe altele nu se mai reproduc. Biologii si militantii ecologisti au ajuns sa ne implore sa salvam unele „sanctuare” pentru a putea, astfel, evita disparitia masiva a unor specii endemice. Concret, trei sferturi dintre mamiferele si pasarile care traiesc in padurile tropicale umede sunt trecute pe lista rosie a speciilor pe cale de disparitie a Uniunii internationale a conservarii naturii.

Dispar si speciile marine

In plus, regiunile caracterizate prin ecosisteme mediteraneene cuprind, de asemenea, un numar foarte mare de specii care figureaza pe aceasta lista rosie. Nici ecosistemele oceanice nu au scapat nevatamate in urma activitatilor oamenilor.

Cetaceele, mai ales balenele, sunt specii amenintate cu extinctia din cauza vanatorii irationale. In aceasta situatie este cunoscut cazul japonezilor, care din motive asa-zis stiintifice, ucid mii de balene in fiecare an, fara sa tina seama de reglementarile internationale in acest sens.

Un lant al echilibrului

De exemplu, unii repre-zentanti ai organizatiilor ecologiste militeaza intruna sub deviza „Salvati tigrii!”. Unii nu inteleg nici astazi de ce este atat de important sa contribuim cu totii la salvarea acestor animale de prada. Ba dimpotriva, unii spun ca disparitia tigrilor ar putea fi chiar avantajoasa pentru ca, in felul acesta, locuitorii satelor indiene nu vor mai fi victime ale atacurilor acestor pradatori, comertul ilegal cu animale vanate va disparea, iar militantii ecologisti ar fi mai linistiti.

Explicatia pe care o afera ecologistii este simpla: toate speciile existente pe pamant sunt interdependente. Ele constituie, in sine, nise ecologice, iar disparitia uneia afecteaza echilibrul intregului ecosistem. De exemplu, tigrii sunt mari pradatori si influenteaza semnificativ echilibrul mediului sau.

El se hraneste cu anumite animale care, la randul lor, se hranesc cu diverse plante. Mai mult decat atat, fiecare tigru adaposteste anumiti paraziti, purtatori de maladii.

Daca o singura veriga dispare, ecosistemul este dat peste cap, iar pentru a-si reveni are nevoie de foarte multi ani. Specialistii spun ca distrugerea simultana, de mare amploare, a biodiversitatii va face dificila aparitia de noi specii. Cei doi specialisti americani avertizeaza ca daca tigrii dispar in acelasi timp cu jungla in care traiesc, atunci zece milioane de ani va dura pana la aparitia altor pradatori.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *