Navodari, radioactivitate peste nivelul admis

2
644

navodari.jpgNivel ridicat de radioactivitate! Asta spune Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) despre haldele de fosfogips de la Navodari. Practic, CNCAN a stabilit ca batalurile de fosfogips aflate in incinta unei fabrici de ingrasaminte chimice din Navodari prezinta un continut radioactiv care depaseste limitele normale.

Fosfogipsul: haldele de fosfogips radioctiv! O mos-tenire a fostului regim, prost gestionata de autoritatile din Romania, dupa „90. Mici „Cernobiluri in adormire”, aflate pe langa toate cele peste 10 foste combinate chimice care au produs ingrasaminte pe baza de fosfor.

„Bombe cu ceas” despre care ziarul nostru a mai scris in vara, atunci cand a tras un semnal de alarma despre unele instalatii nucleare (de recuperare a uraniului in timpul procesului de obtinere a ingrasamintelor chimice), vandute „la pachet” unor particulari. In toamna, la Navodari, CNCAN a declansat o ampla ancheta privind posibilul pericol al haldelor de fosfogips.

Milioanele de tone de steril au „concentratii periculoase”

Ancheta pornita si de la semnalul tras de ziarul nostru. Zilele acestea, CNCAN a finalizat ancheta si a concluzionat: „Navodari – nivel de radioactivitate ridicat”.

Concentratii periculoase de uraniu si radiu in halda de steril a fostului combinat de ingrasaminte petrochimice din Navodari! De peste 10 ori mai multa concentratie de uraniu si radiu, peste limitele normale! Doua milioane de tone de fosfogips zac in incinta Combinatului de ingra-saminte chimice, de peste 10 ani. Inca din vara anului trecut, laboratorul de igiena radiatiilor ionizante din cadrul Autoritatii Judetene de Sanatate (AJSP) Constanta a prelevat probe din haldele de steril.

Prelevarile s-au facut in mai multe puncte ale haldelor, iar rezultatele i-au ingrijorat, ba chiar i-au speriat pe specialisti (medici si fizicieni, deopotriva). Prelevarile care s-au facut in diverse puncte ale haldelor au scos la iveala un continut de uraniu 238, de 10 ori mai mare decat nivelul lui la sol si un continut de radiu de 12 ori mai mare.

In toamna, a demarat o ancheta si la nivel central, prin implicarea directa a CNCAN. In urma unei anchete care a durat cateva luni bune, Directia de Radioprotectie si Deseuri Radioactivitate din cadrul CNCAN a stabilit ca batalurile de fosfogips aflate in incinta unei fabrici de ingrasaminte chimice din Navodari prezinta un continut radioactiv care depaseste limitele normale.

Ca masura imediata, CNCAN cere agentului economic vizat de ancheta sa ia masuri imediate de izolare. Conform unor surse autorizate, „Rezolutia” CNCAN a fost trimisa, luni, catre Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica Constanta, dar si catre Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu si Primariei orasului Navodari.

Ce spune Comisia pentru Controlul Activitatilor Nucleare

Potrivit unui comunicat al CNCAN, in toamna anului trecut, o echipa CNCAN s-a deplasat la fostul combinat de ingrasaminte chimice din Navodari si, in urma evaluarii situatiei din teren, precum si a buletinelor de analiza a continutului radioactiv din probele de fosfogips, puse la dispozitie de SC MARWAY FERTILCHIM SA, „s-a constatat ca batalurile in discutie sunt partial inierbate (deci, stabilizate) si ca prezinta un continut radioactiv care depaseste, pentru radionuclizii identificati, nivelurile de excludere din Normele Fundamentale de Securitate Radiologica”.

Tot CNCAN mai spune ca „a identificat o situatie potentiala de expunere cro-nica la ra-di-atii ca urmare a unor acti-vitati din trecut”.

Ca urmare, CNCAN a dispus SC MARWAY FERTILCHIM SA „sa intreprinda actiuni de izolare si protectie a batalurilor prin imprejmuire cu gard si asigurarea pazei, avertizarea populatiei din zona cu panouri, folosirea de metode de acoperire a batalurilor, activitati de monitorizare a radioactivitatii factorilor de mediu care ar putea fi afectati de prezenta fosfogipsului in mediu”.

Nemultumire mare la Marway Fertilchim

Presedintele Marway Fertilchim, Roberto Vincentelli, spunea, in vara, ca activitatea combinatului sau este sabotata, avand in vedere ca incepuse sa produca deja ingrasaminte chimice. Nemultumiti de rezultat si mai ales de avertizarile din partea CNCAN si ale celorlalte autoritati, asupra eventualei inchideri a activitatii, cei din conducerea Marway Fertilchim SA s-au adresat Societatii de Cercetare Nucleara Pitesti pentru efectuarea altor masuratori. Aceasta s-ar fi pronuntat ca pentru niciunul dintre radionuclizii identificati nu sunt depasite nivelurile de exceptare si ar fi recomandat firmei sa se adreseze CNCAN.

Directorul Marway Fertilchim, Manuela Marinescu, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca o parte din masurile recomandate de CNCAN si AJSP Constanta au fost deja luate.

Manuela Marinescu a declarat ca, dupa ce s-a consultat in urma cu trei zile cu trei fizicieni care au fost in vizita la combinat, a comandat la Societatea de Cercetari Nucleare Pitesti un studiu de siguranta radiologica care va fi finalizat in cel mult doua saptamani. „In functie de deciziile pe care le vor prezenta specialistii care efectueaza de fapt un studiu de impact, vom lua masurile care se impun”, a precizat directorul combinatului.
Ca masura speciala, CNCAN a cerut „efectuarea unei analize de securitate radiologica pana la data de 15 aprilie 2008”.

La Navodari este o poluare -istorica- (…) Nu trebuie creata o panica artificiala, ci mai degraba statul roman ar trebui sa intreprinda niste masuri ferme.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.