Naufragiul unui cargou cu petrol opreste, temporar, razboiul dintre doua state insulare

0
381

Autoritatile portuare din Grande Comore, una dintre principalele insule ale Arhipelagului Comore, din Oceanul Indian, se tem de extinderea poluarii marine cu carburant. Elanurile razboinice ale autoritatilor locale au scazut si, in prezent, toata lumea este preocupata de localizarea poluarii.

Accidentul s-a produs la sfarsitul saptamanii trecute, cand a avut loc naufragiul vasului Taurus, unul dintre cele trei cargouri inchiriate pentru a alimenta cu combustibil barcile militarilor comoreni. Acestia tocmai pregateau un atac impotriva insulei Anjouan.

„Daca acest carburant se raspandeste pe mai multi kilometri de coasta, exista riscul distrugerii ecosistemelor si al indepartarii turistilor. Nu dispunem de echipamente pentru a stopa pata de petrol”, a recunoscut Mohamed Said Salim Dahalani, directorul porturilor din Grande Comore.

Cauzele naufragiului, necunoscute

Venit din Mombasa cu o incarcatura de ciment, Taurus trebuia sa transporte carburantul necesar trupelor comorene concentrate in insula Moheli. Aceste trupe pregateau o interventie militara impotriva insulei Anjouan, cea mai estica insula a arhipelagului. Cauzele naufragiului cargoului Taurus, care, de altfel, nu a facut nicio victima, raman neelucidate inca.

Pentru ministrul de finante din Grande Comore, Youssouf Said, „razboiul deja a inceput. Acest act nu poate fi considerat altfel decat criminal”. Totusi, Ali Djambae, membru al jandarmeriei comorene, insarcinat cu aceasta ancheta, nu exclude probabilitatea unui accident.

Cert este ca interventia preconizata de Uniunea Comorelor pentru cucerirea insulei Anjouan, cu scopul de a-l inlatura de la putere pe Mohamed Bacar, risca acum sa distruga intreg potentialul turistic al zonei care, ramasa fara turisti, nu mai are mare valoare comerciala.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.