Neafectata de ambiguitatile legislative – Garda de Mediu Timis merge mai departe

Fie pentru ca e nevoie de un anumit gen de panica in perioada alegerilor, fie pentru ca o situatie cu un hatis de legi si ordonante si hotarari si alte cele o cer, cert e ca nebuloasa mediatica in care a fost plasata in ultima perioada Garda de Mediu i-a facut pe multi sa traga concluzia ca aceasta institutie nu mai are cadrul legal de a face controale si a imparti amenzi.
garda de mediu
In ultimele zile, s-a vorbit destul de mult in presa despre “legarea la maini”, din punct de vedere legislativ, a Garzii de Mediu, for care supravegheaza buna aplicare a legislatiei de mediu si care mai da si amenzi, atunci cand aceasta legislatie este incalcata. Pe deasupra capului Garzii au trecut tot felul de ordine si hotarari, fie de organizare, fie de reorganizare, fie legate de faptul ca se dorea revenirea la impartirea pe regiuni, fie ca urma sa se pastreze organigrama pe judete, fie ca, asa cum au acreditat ideea diverse cercuri, se dorea sau aducerea in sistem sau indepartarea de pe anumite posturi a diversi indivizi. Luand in considerare ca s-a vehiculat ideea ca, in actualul vid legislativ, orice control al Garzii este ilegal, am cerut precizari de la Daniela Minca, comisar regional ce conduce Garda de Mediu Timis, care ne-a declarat ca institutia isi desfasoara activitatea normal, si ca nu sunt probleme legate de activitatea de control.

“Sa nu inteleaga oamenii gresit: toate acele ordonante si hotarari de guvern vizeaza activitatea administrativa a Garzii de Mediu dar activitatea de inspectie si control a ramas aceeasi – e vorba de partea ce vizeaza organizarea din regionale, ceea ce nu schimba cu nimic activitatea comisarilor. Singurul lucru pe care nu-l putem face e sa incheiem un proces verbal de contraventie. Dar ce se poate face este nota de constatare, in care sunt descrise faptele. Procesul verbal poate fi scris si in urmatoarele 6 luni. Masurile dispuse sunt valabile. Activitatea noastra de control nu este perturbata – si pana acum s-a mai intamplat ca nu se incheia procesul verbal pe loc, noi incheiam nota de constatare, si restul sa facea cand era posibil. Si acum, efectuam controalele, si restul vine cand avem forma legala”, ne-a declarat seful Garzii de Mediu Timis.

Astfel, daca au loc incalcari ale legislatiei de mediu, comisarii Garzii vor lua masurile care se impun. “Daca azi are loc o poluare accidentala, asta nu inseamna ca Garda de Mediu nu poate incheia actele respective! Garda exista! Avem doar cateva zile de vid legislativ. Totul se va aseza cand va trece si perioada de alegeri – e bine sa nu ne lasam purtati in campania electorala”, mai spune Daniela Minca. Astfel, potrivit declaratiilor Garzii de Mediu Timis, nici cei care se fac vinovati de poluari accidentale, nici cei care incalca legislatia de mediu nu trebuie sa-si faca iluzii ca vor scapa necontrolati si nesanctionati.

Sursa: Timpolis

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente