Negocieri pe mediu esuate la Tokyo

0
431

Primii 20 de poluatori ai lumii nu s-au inteles in privinta incalzirii globale.

Reuniunea celor mai mari 20 de poluatori ai lumii s-a incheiat la Makuhari, Japonia, fara ca participantii sa ajunga la vreo intelegere cu privire la lupta impotriva schimbarilor climatice. La negocieri, oficialii si expertii G20, din care fac parte tarile responsabile pentru 80% din emisiile globale de dioxid de carbon, au reafirmat principiul unei responsabilitati comune, dar diferite, pentru stabilirea unui viitor acord de mediu ce urmeaza a fi derulat.

Reprezentantii G20 s-au intalnit pentru doua zile la Makuhari, o suburbie a orasului Tokyo, pentru a negocia un viitor acord de mediu care va fi pus in aplicare incepand cu 2013. Printre statele prezente la intalnire s-au numarat India, China, Australia, Nigeria si tarile dezvoltate din G8. O grupare destul de eterogena, in cadrul careia statele sarace au avut sansa -sa-si expuna clar punctele de vedere! Negocierile s-au derulat intr-un ritm extrem de rapid si au scos la iveala o diferenta de opinii dezarmanta.

Ichiro Kamoshita, ministrul mediului din Japonia, a prezidat intalnirea pe mediu de la Makuhari si a recunoscut, in cadrul unei conferinte de presa, ca au existat opinii total distincte intre statele dezvoltate, tarile emergente si tarile in curs de dezvoltare, in legatura cu problemele pe care le ridica incalzirea globala si efectele acesteia pe termen lung.

Tony Blair arata spre tarile bogate

Directorul proiectului „Foaia de parcurs de la Bali”, Halldor Thorgeirsson, a declarat ca discutiile care au avut loc la Makuhari au fost totusi utile, avand in vedere ca sunt primele de dupa conferinta pe mediu de la Bali. Reprezentantul Indiei a fost insa indignat ca tara sa a fost catalogata drept un mare poluator, subliniind ca tara sa produce anual o tona de emisii de gaz cu efect de sera, pe cap de locuitor, in timp ce in SUA se inregistreaza, tot anual, 20 de tone de substante poluante pe cap de locuitor.

Tony Blair, inscris de curand in randul militantilor pentru o lume curata, a subliniat, in cadrul reuniunii, ca in cursa impotriva poluarii trebuie sa se inscrie mai ales tarile bogate ale caror emisii poluante ar trebui sa se apropie, in curand, de zero.

Blair a venit in Japonia in calitate de sef al unui grup de experti internationali a carui prima sarcina a fost sa faciliteze o intelegere care sa avantajeze toate statele prezente la dezbaterile de la Makuhari. Fostul premier britanic le-a cerut tarilor care fac parte din Grupul celor 20 sa initieze actiuni comune pentru a reduce emisiile poluante cu 50% pana in 2050, deoarece omenirea a ajuns sa resimta din plin efectele dezastruoase ale incalzirii globale.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.