Nici un compromis pentru noxe


FARA NEGOCIERE – Barroso este hotarat sa respecte angajamentele CE

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a refuzat ieri orice compromis in legatura cu planul pe care urmeaza sa il propuna celor 27 de state membre, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera in Uniunea Europeana.

In luna octombrie, Comisia anuntase cote de emisii foarte reduse pentru tarile membre, astfel incat UE sa-si poata indeplini obiectivul: reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon in 2020, fata de 1990. In ultimele zile, surse apropiate Comisiei Europene confirmau pentru presa internationala ca CE ar putea decide ca tarile sarace ale Uniunii, in special Romania si Bulgaria, vor beneficia de cote mai mari. Potrivit acestor propuneri, care pot fi inca modificate inainte de data de 23 ianuarie, cand va fi facut anuntul, cele mai vechi state membre vor fi nevoite sa reduca emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz responsabil pentru incalzirea globala, cu pana la 20 la suta fata de nivelul din 2005. Sursele au precizat ca Romania si Bulgaria, cele mai sarace state membre care au aderat la blocul european la 1 ianuarie 2007, vor avea o libertate mai mare de a-si spori emisiile de gaz, deoarece trebuie sa recupereze intarzierile din dezvoltarea economica.

NEGARE. Ieri, insa, mai-marele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anuntat ca nu va face nici un compromis cu nici unul dintre statele-membre. „Nu va asteptati la vreun compromis din partea noastra. Este vorba de credibilitatea noastra in fata cetatenilor europeni”, a avertizat Barroso in cursul unei interventii in fata Parlamentului European reunit in sesiune la Strasbourg. „Reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu va fi o sarcina usoara. Suntem foarte constienti de acest lucru. Dar trebuie sa fim seriosi, coerenti si responsabili in ceea ce priveste angajamentele noastre”, a afirmat el. Barroso a spus ca CE are trei obiective: competitivitatea, durabilitatea si securitatea aprovizionarilor. „Uniunea Europeana trebuie sa faca un efort pentru a lupta impotriva schimbarii climatice, pentru crearea de piete noi si de locuri noi de munca”, a spus el.

Reactia autoritatilor de la Bucuresti la discursul lui Barroso nu a intarziat sa apara. Astfel, guvernul s-a conformat, conform procedurilor, deciziei Comisiei Europene de reducere a cotei de emisii poluante pentru fiecare instalatie industriala in parte, dar isi mentine solicitarea adresata Tribunalului Comunitatilor Europene de a anula aceasta hotarare. Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene, la sfarsitul lui 2007, sa anuleze decizia CE de a reduce cota Romaniei de emisii poluante, invocand depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii. Aceasta ar fi prima actiune in instanta a Guvernului impotriva unei hotarari a Comisiei. Conform regulilor, decizia Comisiei ramane valabila pana la hotararea Tribunalului.

REACTIE. „Cotele de alocare vor fi reduse, conform vechii propuneri, proportional pentru fiecare instalatie in parte. Pana la o pronuntare a Curtii Europene de Justitie, suntem obligati sa ne conformam deciziei in vigoare a Comisiei Europene”, a spus ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. Acesta a adaugat ca noile planuri de alocare au fost elaborate de MMDD in colaborare cu Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Comisia Europeana a aprobat in octombrie pentru Romania o cota de 75,9 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7% fata de solicitarea Bucurestiului. Hotararile CE se bazeaza pe analiza planurilor nationale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2) propuse de cele doua tari pentru 2007 si pentru perioada 2008-2012, in cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a Uniunii Europene (EU ETS).

In calitate de stat membru al UE, Romania a avut obligatia intocmirii unui plan de alocare pentru 2007, ultimul an din cadrul primei perioade de comercializare, in plus fata de planul corespunzator celei de-a doua perioade de comercializare. Romania a contestat decizia CE la Curtea Europeana de Justitie, la sfarsitul anului trecut. Romania solicita anularea deciziei CE de a reduce cu 20% cotele de emisii de CO2, deoarece „decizia nu este sustenabila” si ar putea afecta, prin cresterea costurilor, investitiile de mediu pe care producatorii industriali sunt obligati sa le efectueze, a explicat Attila Korodi. „Cel mai mult va avea de suferit industria energetica, unde costurile vor creste simtitor. Vor avea de suferit si industria cimentului, a sticlei si a hartiei. Ne temem ca producatorii privati vor lua decizia de a-si muta capacitatile industriale in afara Romaniei, deoarece piete ca Ucraina ar deveni mai atractive”, a subliniat ministrul.

Obiectiv

„Nu va asteptati la vreun compromis din partea noastra. Este vorba de credibilitatea noastra in fata cetatenilor europeni. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu va fi o sarcina usoara. Suntem foarte constienti de acest lucru. Dar trebuie sa fim seriosi, coerenti si responsabili in ceea ce priveste angajamentele noastre”

Jose Manuel Durao Barroso presedintele Comisiei Europene

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *