Comisia Europeana a propus un nou act legislativ pentru prevenirea si gestionarea amenintarii crescande pe care o reprezinta speciile invazive.
In Europa exista in prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive si se afla intr-o crestere rapida. Propunerea a fost conceputa ca reactie la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive si care se manifesta pe tot mai multe planuri:
– pe plan economic: pagube in valoare de cel putin 12 miliarde EUR sunt provocate anual in Europa de specii alogene invazive; este vorba de pericole pentru sanatatea umana (de exemplu, efectele potential fatale ale viespii asiatice si ale tantarului-tigru), daune aduse infrastructurilor (de exemplu, cladirile avariate de troscotul japonez) si pierderi de productivitate in agricultura (de exemplu, culturile distruse de nutrii);
– pe plan ecologic: speciile alogene invazive pot sa afecteze grav ecosistemele si sa cauzeze disparitia unor specii necesare pentru mentinerea echilibrului mediului nostru natural. Malinul american, de exemplu, perturbeaza grav ecosistemele forestiere, iar veverita gri castiga teren in fata veveritei roscate. Dupa pierderea de habitate, speciile alogene invazive reprezinta a doua cea mai importanta cauza a pierderii biodiversitatii la nivel mondial;
– pe plan politic: numeroase state membre sunt nevoite deja sa cheltuiasca resurse considerabile pentru a face fata acestei probleme, insa eforturile lor nu dau rezultate daca abordarea este una pur nationala. De exemplu, campania desfasurata in Belgia pentru eradicarea crucii-pamantului va fi subminata daca specia se raspandeste din nou din Franta.
Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Combaterea speciilor alogene invazive este un principal exemplu al unui domeniu in care Europa este mai eficace daca toate statele sale membre lucreaza impreuna. Actul legislativ pe care il propunem va ajuta la protejarea biodiversitatii. El este special conceput pentru a ne permite sa ne concentram asupra celor mai grave amenintari. Prin intermediul acestuia, se va contribui la sporirea eficacitatii masurilor nationale si la obtinerea de rezultate in cel mai avantajos mod din punct de vedere economic. Astept cu interes sa colaborez cu statele membre si cu Parlamentul European pentru a pune aceasta legislatie in aplicare si pentru a ne intensifica eforturile de combatere a acestei probleme grave in toata Europa.”
Propunerea se axeaza pe o lista a speciilor alogene invazive care prezinta motive de ingrijorare la nivelul Uniunii. Lista va fi intocmita impreuna cu statele membre, pe baza unor evaluari ale riscurilor si a unor dovezi stiintifice. Ar urma ca anumite specii sa fie interzise in UE, in sensul ca nu va fi posibil ca acestea sa fie importate, achizitionate, utilizate, raspandite sau comercializate. Vor fi luate masuri speciale pentru a depasi problemele rezultate pentru comercianti, crescatori sau proprietari de animale de companie in perioada de tranzitie.
Se propun trei tipuri de interventie:
prevenire: statele membre vor organiza controale pentru a preveni introducerea intentionata a unor specii care prezinta motive de ingrijorare. Trebuie precizat insa ca numeroase specii ajung in UE in mod neintentionat, sub forma de contaminanti in produse sau de „pasageri clandestini” in containere. Va trebui ca statele membre sa intreprinda actiuni de identificare a acestor cai de introducere si sa adopte masuri corective;
avertizare timpurie si reactie rapida: in momentul in care depisteaza o specie care prezinta motive de ingrijorare la nivelul Uniunii si care s-a naturalizat deja, statele membre vor lua masuri imediate pentru eradicarea speciei respective;
gestionarea speciilor alogene invazive care prezinta motive de ingrijorare: in cazul unei largi raspandiri a unor specii care prezinta motive de ingrijorare la nivelul Uniunii, va trebui ca statele membre sa introduca masuri de reducere la minimum a prejudiciilor cauzate de speciile respective.
Propunerea incurajeaza trecerea la o abordare armonizata si caracterizata de o dimensiune preventiva mai accentuata, prin sporirea treptata a eficientei si prin reducerea, in timp, a costurilor pagubelor si a costurilor de interventie.