Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

“Comisia Europeana sacrifica principiul fundamental al pietei sale interne, propunand o legislatie improvizata, care sa justifice interzicerea la nivel national a importurilor unor produse sigure”, a afirmat Jeff Rowe, presedintele Consiliului pentru Agricultura si Alimentatie al Asociatiei Europene de Bioindustrie EuropaBio, comentand propunerea legislativa de a lasa autorizarea importurilor de produse rezultate pe baza culturilor modificate genetic (MG) la latitudinea Statelor Membre, facuta publica de Comisia Europeana.
Produsele modificate genetic sunt parte din viata noastra de zi cu zi, deoarece Europa beneficiaza de aceste cuceriri tehnologice prin intermediul schimburilor comerciale. Platim cu bancnote si purtam haine din bumbac MG, dar, mai ales, depindem de importurile de produse modificate genetic cu care ne hranim animalele. In fiecare an, UE importa peste 33 milioane de tone de soia MG, adica mai mult de 60 kg pentru fiecare dintre cei 500 milioane de cetateni ai sai, reducand, astfel, impactul asupra mediului si permitand fermierilor conditii de viata mai bune. Subminarea acestor fluxuri comercial bine stabilite risca sa provoace mari neajunsuri pentru cresterea economica, ocuparea fortei de munca si increderea in Europa, din punctul de vedere al predictibilitatii pentru mediul de afaceri.

“Propunerea va limita drastic optiunile pentru fermierii din zootehnie si le va ameninta insasi existenta. Mai mult, constituie un semnal de alarma pentru orice industrie inovatoare care trebuie sa treaca prin procesul de aprobare la nivel european. Esecul de a sprijini un proces unitar la nivelul UE de aprobare a produselor si tehnologiilor sigure va afecta crearea de locuri de munca, cresterea economica inovatia si competitivitatea. Impreuna cu reprezentantii producatorilor si procesatorilor din industria agro-alimentara europeana, indemnam Comisia – garant al Tratatelor ce stau la baza Uniunii – sa retraga aceasta propunere”, a mai spus Rowe.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente