Noua groapa de gunoi ecologica si Statia de sortare a deseurilor reciclabile au fost inaugurate

La Statia de sortare deseurile reciclabile sunt balotate si apoi livrate procesatorilor care le vor utiliza ca materie prima

Programul ISPA – „Managementul integrat al deseurilor urbane solide in municipiul Galati si imprejurimi” a ajuns la final. De-acum inainte, depinde doar de galateni sa-si duca gunoiul la fel ca si ceilalti cetateni ai tarilor civilizate, separat de ceea ce se poate recicla.

Cu ajutorul finatarii asigurate de Uniunea Europeana si Consiliul Local (care s-a imprumutat in acest scop la BEI) Galatiul dispune acum de un depozit ecologic de deseuri, o Statie de sortare si compostare a deseurilor reciclabile si un sistem de colctare selectiva aidoma celor din „lumea civilizata”.

La festivitatea de inaugurare a facilitatilor construite in cadrul Proiectului ISPA-Gunoi, organizata joi 22 decembrie a.c.,au participat, pe langa oficialitati locale, reprezentantul consortiului de firme care a acordat consultanta (Grontmij/Carl Bro, IGIP, Iberinsa, Romair) si cei al fimelor constructoare SC Mesogeos S.A. si SC Valceana.A.

Prezentand sumar acest proiect european realizat la Galati, viceprimarul Mircea Razvan Cristea a afirmat punerea lui in aplicare a presupus o investitie totala in valoare de 21.394.862 euro, reusindu-se economisirea a 1.500.000 de euro.
Uniunea Europeana a asigurat 75 % din finantare, respectiv 16.046.146 euro iar Consiliul Local, 5.348.715 euro, adica 25 %.

„Este singurul proiect european realizat in Romania cu economii si este in acelasi timp cel mai mare din acest domeniu al gestionarii deseurilor. Include trei componente mari, una care a vizat inchiderea si acoperirea cu un strat de pamant a vechii gropi de gunoi si amenajarea uneia noi, o alta care a presupus construirea unei statii de sortare a deseurilor reciclare si de compost. Ultima componenta, este cea a achizitiilor respectiv dotarea cu containere de diferite tipuri, cu camioane etc”, a precizat viceprimarul.

Cristea a mai spus ca actuala groapa ecologica va putea fi utilizata timp de sapte ani, nu numai de populatia municipiului Galati, ci si de cea a localitatilor limitrofe (Sendreni, Vanatori, Tulucesti, Smardan si Branistea), iar cand se va umple va fi construita a doua celula de depozitare, tot la Tirighina.
La randul sau, Ion Ionescu, directorul SC Ecosal SA, societatea locala de salubritate care va utiliza facilitatile realizate prin programul ISPA- Gunoi a precizat la randul sau ca:

„Pentru colectarea selectiva a deseurilor, pana in prezent au fost amplasate 660 de containere si urmeaza sa mai fie amplasate in jur de 3.000 de containere pentru deseuri menajere nereciclabile”.

Referitor la faptul ca persoanele fara venituri care-si castigau painea colectand hartie si PET-uri de la ghenele de gunoi, acum deschid fortand containerele cu deseuri de hartie Mircea Cristea a pus ca exista o solutie pentru a pune capat vandalizarilor.

„Firmele de colectare care cumparau PET-urile si hartia de la aceste persoane nu vor mai putea s-o faca daca vor sa-si pastreze autorizatiile. Vor colecta altceva caci colectarea deseurilor de hartie si a recipientelor din material plastic va deveni monopolul municipalitatii” a spus viceprimarul.

Cat despre containerele incendiate primarul Dumitru Nicolae a declarat:

„Le vor plati politistii locali!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *